sep_blater

Blater se izvinio zbog komentara o rasizmu ali bez ostavke

 

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je danas za britanski BBC da mu je „žao“ ako je uvredio nekog svojim komentarima o rasizmu ali da zbog toga neće podneti ostvaku. Blater je u intervjuu za BBC naglasio da mu je „iskreno žao“ zbog upotrebe „neprimerenih reči“ početkom nedelje kada je rekao da rasizam u fudbalu može da se reši rukovanjem igrača na kraju meča.

-Kada učinite nešto što nije u potpunosti korektno, jedino što mogu da kažem je da mi je žao svih onih ljudi koji su se našli uvređeni mojim izjavama – rekao je predsednik FIFA.

On je kazao i da nije očekivao da će njegove izjave izazvati takvu reakciju, ali da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

Povezana vest:  Anderleht šampion Belgije, Mitrović strelac

-Ne mogu da dam ostavku. Zašto bih to učinio? To bi bilo potpuno nepravedno i u suprotnosti sa mojim borbenim duhom, mojim karakterom, mojom energijom – kazao je Blater.

On je dodao i da će se njegova borba protiv rasizma i diskriminacije nastaviti i da se zalaže za nultu tolerancju koja nalaže da igrači koji izreknu rasističke uvrede budu izbačeni iz fudbala. Posle izjave da rasizam nije toliko veliki problem i da može biti rešen rukovanjem i pozdravom igrača posle meča, Blater je izazvao reakcije u svetskoj javnosti i posebno u Engleskoj. Reagovao je i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron koji je rekao da je začuđujuće da se rasizam može prihvatiti kao deo igre koji će biti izglađen rukovanjem.

Povezana vest:  Inijesta najbolji igrač sredine terena u izboru IFFHS

Ipak, Kameron nije tražio Blaterovu ostavku, ali jeste britanski ministar sporta Hju Robertson koji je zahtevao da Blater napusti čelnu poziciju FIFA „zbog dobrobiti fudbala“. I tamnoputi fudbaleri sa ostrva upustili su se u polemiku sa predsdnikom FIFA preko društvene mreže Tviter. Igrač Mančester junajteda Rio Ferdinand uputio je oštru kritiku Blateru a njemu su se pridružili još neki fudbaleri iz Engleske koji smatraju da su opaske Blatera nedopustive.

U Engleskoj su u toku istrage protiv fudbalera Liverpula i Čelsija, Luisa Suareza i Džona Terija koji se sumnjiče da su na terenu vređali na rasnoj osnovi tamnopute fudbalere Junajteda Patrisa Evru i Sandrelenad Antoana Ferdinanda.

Blateru nisu strani ispadi zbog kojih je meta kritike. On je nedavno predlagao i da fudbalerke treba da nose tesniju opremu kao i da se navijači homoseksualci uzdrže od seksa kada budu posetili Katar za Svetsko prvnstvo 2022. jer je u toj zemlji zabranjen odnos istopolnih parova.

Povezana vest:  Kompani: Bila je ovo prava avantura

Osim tih ispada FIFA je bila u centru pažnje i zbog korupcije tokom kandidature za mesto predsednika kada je više funkcionera FIFA primilo mito da bi podržali Blaterovog protivkandidata Mohameda bin Hamama.

Bin Hamam je zbog toga suspendovan iz FIFA a njegova kandidatura je poništena, pa je Blater u junu ove godine kao jedini kandidat osvojio mandat do 2015. posle koje je najavio da će se povući. U toku je i istraga protiv nekoliko funkcionera FIFA zbog primanja mita tokom prodaje TV prava za emitovanje Svetskog prvenstva.