uefa-euro-2012-logo

EURO 2012 
Španija ili Italija, nema favorita u finalu EP
 
Fudbalske reprezentacije Španije i Italije večeras u Kijevu odlučuju ko će u naredne četiri godine vladati Evropom.
Sa jedne strane Španci, koji su aktuelni šampioni Starog kontinenta i planete imaju priliku da postanu prvi tim u istoriji koji je vezao tri trofeja na velikim takmičenjima, a sa druge „nova Italija“ koja želi drugi trofej.
Svi se slažu da je meč na Olimpijskom stadionu u Kijevu otvoren i da favorita apsolutna nema, iako kladioničari blagu prednost daju Špancima, verovatno zbog činjenice da su iskusniji u finalima.
I Nemačka je u polufinalu bila favorit protiv Italije, pa su izabranici selektora Chezarea Prandelija overili plasman u finale i izborili drugi meč sa Špancima u samo tri nedelje, jer su se već sastali u C grupi kada nije bilo pobednika 1:1.
-Naš uspeh nije slučajan i temelji se na fudbalskoj infrastukturi, brojnim akademijama i kvalitetu trenera. Španski klubovi su posvećeni radu sa mladim igračima, veliki broj njih dolaze kod nas još kao tinejdžeri. Ranije smo obilazili kampove u Francuskoj, Rusiji i Nemačkoj, a danas mnoge od tih zemalja dolaze da vide šta mi radimo – rekao je selektor Španije Visente Del Boske, čiji tim je bez poraza u poslednjih 19 takmičarskih utakmica, a poslednjih devet je dobio bez primljenog gola.
Prandeli se složio da su aktuelni evropski i svetski šampioni Španci zaslužili pohvale za ono što su pokazali poslednjih godina.
-Oni su najbolji tim na svetu. To su i pokazali poslednjih nekoliko godina, jer su igrali na svoj način, svojom filozofijom i uvek na pobedu – rekao je Prandeli, dodajući da ne očekuje bilo kakvo iznenađenje u pristupu Španaca sutrašnjoj utakmici.
-Ja ne mislim da su dosadni na bilo koji način, oblik ili formu. To je strah od viđenja jednog tima koji uvek pobeđuje. Veoma respektujem reprezentaciju Španije – poručio je Prandeli.
Utakmica između Italije i Španije igra se večeras od 20.45 sati na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

 

Povezana vest:  Obavljen žreb za kvalifikacije za učešće na UEFA regionalnom kupu