zdravko mamic dinamo

Sud u Zagrebu: Mamić nije širio mržnju prema Srbima

Sud u Zagrebu oslobodio je danas izvršnog predsednika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića optužbe da je pozivao na nasilje i mržnju prema ministru nauke, sporta i omladine Željka Jovanovića i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Kako prenosi Hina, sudija Rafael Krešić u obrazloženju presude naveo je da je Mamić u spornim izjavama izrazio lični animozitet prema Jovanoviću, ali da u tom slučaju nije bilo podsticanja na nasilje i širenje mržnje. 
Tužilaštvo koje je tražilo godinu dana zatvora, koja bi se zamenila radom za opšte dobro najavilo je žalbu.
-Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda i da je optužnica ostavljena manje ambiciozno zanimljivo bi bilo videti kakva bi bila odluka – rekao je Krešić.
Mamić je u martu na radio stanici Saundset rekao je da Jovanović „Srbin, koji nikada nije radio u prosveti i sportu uvreda za hrvatski mozak“ i da „ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko, a kad se nasmeje vidite zube spremne na klanje“ .
Spominjanje nacionalne pripadnosti, prema oceni sudije, nije bila motivisano ime da bi čelnik Dinama druge podsticao da mrze Jovanovića ili pripadnike srpske nacionalne manjine.
Pre izricanja presude Jovanović je saslušan kao svedok, pri čemu je tvrdio da je Mamić svesno i namerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine, čime je stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima te manjine koja je zbog toga mogla da se oseća ugroženo i zabrinuto za svoju bezbednost. Mamićev advokat Jadranka Sloković rekla je da je njen branjenik samo odgovarao na Jovanovićeve izjave koji je za Mamića govorio da je „deo močvare koju treba isušiti“.

Povezana vest:  Juventus, Benfika, Lion i Valensija u četvrtfinalu LE