Ivković očekuje bolju igru na SP i želi Marića u timu

dusan_ivkovic_kosarka_selektorSelektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je danas da očekuje da će njegova ekipa odigrati bolje na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010. godine, nego na EP u Poljskoj i dodao da će KSS kontaktirati kolege iz Australije povodom igrača Partizana Aleksandra Marića.

Reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu u Poljskoj, od 26. avgusta do 12. septembra igrati u Grupi A sa Argentinom, Australijom, Angolom, Nemačkom i Jordanom.

Vicešampioni Evrope će utakmice igrati u Kajseriju, gradu 600 kilometara udaljenom od Istanbula. Prvi meč na turniru Srbija će igrati protiv Angole 28. avgusta, a selektor Ivković ocenio je da će to biti kvalifikaciona utakmica na SP.

-Pripreme za SP počeli smo kada se završila finalna utakmica u Poljskoj. Mislim da je naša grupa, uz Grupu B najjača na turniru. Australija je poslednjih sedam, osam godina mnogo napredovala, a Angola je najspremnija afrička reprezentacija. Najvažnije je da dobro odigramo protiv Angole, da dobro startujemo – rekao je Ivković na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Partizan: Dali smo sve od sebe, za pomak je ipak potrebno dvoje

Prve četiri ekipe iz Grupe A će se ukrstiti sa najboljim ekipama iz Grupe B, u kojoj se takmiče SAD, Slovenija, Brazil, Hrvatska, Iran i Tunis. Ivković je rekao da su na SP iznenađenja moguća, kao i da se zna koji su favoriti za prva četiri mesta.

-Važno je da ne budemo četvrti i izbegnemo selekciju SAD, koja će najverovatnije doći u najjačem sastavu. Utakmica šesnaestine finala je odlučujuća, a realan domet i uspeh je plasman u četvrtfinale. Iznenađenja su moguća, ali na SP moramo da poštujemo svaku ekipu, jer u Turskoj neće biti lakih protivnika – istakao je on.

-SP će biti mnogo jači nego turnir u Poljskoj. Možda je uspeh na EP došao prerano, ali garantujem da će naš mladi tim podići igru na viši nivo – dodao je.

Povezana vest:  JADRANSKA LIGA, Rezultati devetog kola i tabela Jadranske lige

Selektor Srbije ocenio je da je njegova ekipa u mnogo boljoj poziciji pred SP nego što je bila pred turnir u Poljskoj, pošto će mladi igrači, koji igraju u velikim evropskim klubovima, imati mnogo više mešđnarodnog iskustva.

Na pitanje novinara da li bi želeo u svom timu centra Partizana Aleksandra Marića, koji ima australijsko državljanstvo, Ivković je rekao da bi svaki trener želeo da ima tako kvalitetnog igrača, ali i istakao da je Košarkaški savez trebalo da diskretno reši to pitanje.

-Marić igra mnogo bolje nego prošle sezone, sada je vodeći igrač u Evroligi, takav košarkaš je svima potreban. Da bi on zaigrao za Srbiju trebalo bi da se reši nekoliko stvari – da Košarkaški savez Australije to dozvoli i da generalni sekretar FIBA da saglasnost, ali samo ukoliko će igrač doprineti razvoju košarke u zemlji – rekao je on.

Povezana vest:  Alimpijević: Niko ne može da nam zabrani da sanjamo čudo

-Ranije su mi predlagali da dovedem stranca na mesto plejmejkera, pominjali su se bivši igrač Crvene zvezde Omar Kuk i Partizana Milton Palasio, ali ja sam to odbio – dodao je Ivković.

Predsednik KSS-a Dragan Kapičić ocenio je da je reprezentacija Srbije mogla bolje da prođe na žrebu, ali da sa optimizmom očekuje SP u Turskoj.

-Moglo je mnogo bolje, ali ako igra Srbije bude na nivou sa EP u Poljskoj možemo da očekujemo solidan uspeh – rekao je Kapičić i dodao da će kontaktirati čelnike Košarkaškog saveza Australije povodom Marića.

-Marić je izrazio želju da igra za Srbiju. Kontaktiraćemo Australijance, ali ne znam da li će pristati pošto igraju sa nama u grupi. Ako nas odbiju poslaćhemo zahtev FIBI – rekao je on.