Košarkaški klub Crvena zvezda dobila je danas novog generalnog sponzora, kompaniju „Laki bet“, a predsednik šampiona Srbije Nebojša Čović kazao je da su ciljevi kluba u ovoj sezoni odbrane trofeja u Jadranskoj ligi i KLS-u, kao i da je zbog Evrolige formiranje ekipe od ove sezone drugačije.

Čović je dugo pričao novinarima, a pričao je i o finansijama i Partizanu, rekavši da crno-beli „reketiraju“ vladu, kao i da je država budžetu kluba doprinela sa oko 20 odsto. Novi sponzor je kompanija „Laki bet“ (Lucky Bet), sa kojom je potpisan ugovor na godinu dana.

-Medjunarodna kompanija je našla interes da bude generalni sponzor košarkaškog kluba Crvena zvezda. Time se direktno i indirektno poštuje sve što smo uradili u prethodnim godinama. Zadovoljni smo i očekujemo da će saradnja biti dobra i da ćemo je nastaviti i u narednim godinama. Ove godine moramo svi zajedno da uradimo mnogo posla, jer nas čeka mnogo izazova – rekao je Čović novinarima u Beogradu.

Predsednik Zvezde kazao je da je budžet za narednu sezonu „zatvoren“ i istakao da klub ima samo jednog državnog sponzora.

-Budžet zatvoren sa cirka 6,2 miliona evra, od čega je država učestvovla sa 20 odsto. Klub je u tih 6,2 miliona učestvovao sa 4,2 miliona – karte, tv prava, prihodi od Evrolige, bonusi od utakmice, prodaja majica i dresova… Ostalo su sve bili privatni sponzori. Zapravo, mi imamo samo jednog državnog sponzora, kome smo vrlo zahvalni, a to je Telekom. Nivo budžeta za sezonu 2016/17. treba da bude na istom nivou kao za prošlu godinu – rekao je Čović.

Zvezda je dovela nekoliko pojačanja za novu sezonu, a trener Dejan Radonjić je kazao da je ekipi potrebno još novih igrača.

Povezana vest:  Radonjić: Korak bliže snu, ali moramo da ostanemo skromni

-Da li se kasni sa formiranjem ekipe ili ne, to je relativna stvar. Kao klub bismo voleli da smo poput ruskih ili španskih, koji kad završe sezonu imaju pripremljen budžet. Radovalo bi nas da se približimo i njihovim ciframa, a naša realnost nije takva. Dobar deo tima je formiran, veliki napori su uloženi da okosnica tima ostane i da se sa velikim brojem igrača produže ugovori. Dejan je rekao na kojim pozicijama očekuje pojačanja i to će biti u narednim danima, ali neću da oročavam, jer je neozbiljno – rekao je Čović.

On je kazao da je klub sada iskusniji sa pojačanjima, jer je prošle sezone imao „odredjene promašaje“, ali je ipak uspeo da reši sve probleme i ispuni ciljeve.

-Isti ljudi rade i ove godine, ali ne smemo da ponovimo te greške. To je jedan faktor opreza, a drugi su finansije. Dogodilo se na tržištu da su cene značajno skočile, dogodile su se promene u američkoj košarci, a i koncept Evrolige je nešto sasvim novo. To je prvi put ligaško takmičenje, plus plej-of i ‘fajnal for’, i sa te strane treba dobro promisliti, da struka bira i definiše kandidate za pojačanja, a menadžemt na osnovu finansijskih i drugih parametara kaže da li su to realna ili nerealna rešenja – rekao je Čović.

On je kazao da su ambicije „vrlo jasne“.

-Odbraniti titulu u ABA ligi, odbraniti titulu u domaćoj ligi, napraviti rezultat u Kupu, vratiti ga. Što se tiče Evrolige, videćemo. Nemam nikakvo opterećenje, samo znam da će ti momci svaku utakmicu igrati maksimalno i u Beogradu i na strani. Dogadjaće se i ono kad nas je cela javnost pljuvala, kada smo izgubili do Real Madrida i Himkija, pa smo posle ušli u osam klubova i igrali plej-of. Treba biti strpljiv i imati poverenja. Navijači imaju pravo da očekuju, a naše pravo je da im objašnjavamo šta je u okvirima realnog od njihovog očekivanja – rekao je Čović.

Dobar deo konferencije za novinare, koja je trajala oko sat vremena, protekao je u priči o finansijama. Neko od prisutnih na konferenciji za medije pitao je Čovića odakle Partizanu novac za skupa pojačanja.

Povezana vest:  Obradović: Prošlog leta smo počeli pripreme da budemo ovde

-Nisam član uprave, ni stručnjak, niti želim da budem, ali to što ste rekli je činjenica. Oni godinama vrše propagandu da smo mi državni projekat, a čim imate propagandu, tu je Gebelsova dimenzija. Druga dimenzija je stalni pritisak na Nemanjinu, na vladu i direktno na (premijera) Aleksandra Vučića. On je jasno rekao da je zvezdaš i ja sam ‘en’ puta rekao da nam je ‘en’ puta pomogao, ali više je pomogao košarkaškom klubu Partizan. Tim pritiskom uvek imaju stalnu dimenziju pritiska na vladu – rekao je Čović.

-Njihovu ideologiju možete videti dva puta nedeljno u njihovim emisijama. Tu se ne radi o novinarima ili o odnosima sa javnošću, priča šta mu uprava kaže – dodao je on, ne imenujući na koga misli, ali je najverovatnije u pitanju Vladan Tegeltija sa SOS kanala.

Čović je kazao da mu je „neverovatno“ da „neko u medijima“ traži da Zvezda objavi svoje finansijske podatke, pošto je to već radila u nekoliko navrata.

-Stalno se vrši zamena teza. Pljuju nas i napadaju da smo državni projekat, a država nam je dala manje para nego njima… Znam da ima crno-belih botova koliko hoćeš i tim glavama ne mogu da pomognem i da sam medicinski stručnjak, a nisam. Cela ta haranga napada prema Crvenoj zvezdi… Nikada se neću zalagati da naš najveći sportski konkurent nestane, jer sam potpuno svestan da nema ni nas kad nema konkurenata – rekao je Čović.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Trifunović zadovoljan

Prvi čovek Zvezde dugo je pričao i o Partizanovoj prijavi za Evrokup i kasnijem odustajanju, kao i o FMP-u. On je kazao da nema nameru da se kandiduje na izborima za predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

-Ja sigurno neću biti kandidat jer se ne vraćam na mesta na kojima sam bio. Ali, ne zaboravljam 1995, kada sam KSJ zatekao u golubarniku u Nušićevoj ulici. Pa smo se selili u Beogradjanku, pa u Kuću košarke, zvanično otvorenu 1998. Tada sam bio gradonačelnik i, da, koristio sam funkciju da pomognem košarci. Taj trag niko ne može da izbriše. Osvojili smo Atinu, u Atlanti smo bili srebrni, pa sam političkom voljom (Milutina) Mrkonjića i nekih političkih kadrova smenjen i nemam nameru da se vraćam na to mesto – rekao je Čović.

Sadašnji predsednik KSS Dragan Djilas najavio je odlazak, a Čović je upitan da li Djilas želi da dodje u Zvezdu.

-Sa zadovoljstvom ću da ga pitam i mislim da ima dobar posao. Bio sam mu i asistent i profesor na fakultetu. Nema to veze, ako je raspoložen, da ga dovodimo. Dragan je zvezdaš, psovaće mu majku zbog toga, ali dobro je odradio svoj posao u ovom jednom i po mandatu. Treba sačuvati te ljude koji su ostavili trag u košarci, naročito u tom menadžmentu – rekao je Nebojša Čović.