Luis Magalhses_angolaSP TURSKA 2010

 

Angola – večiti šampion Afrike, prvi protivnik Srbije

 

Prvi protivnik košarkaške reprezentacije Srbije na šampionatu sveta u Turskoj, koji se održava od 28. avgusta do 12. septembra, biće najtrofejejnija afrička selekcija Angola.

Državni tim zemlje, koja je nezavisnost stekla 1975. godine, osvojio je čak 16 titula kontinentalnog prvaka što dovoljno govori o dominaciji na afričkom tlu.

Kao „večiti šampion Afrike“ Angola je stalni učesnik velikih takmičenja na planetarnom nivou – svetskih prvenstava i Olimpijskih igara, a poslednji put smotru najboljih reprezentacija selekcija te zemlje propustila je 1998. godine u Atini.

Povezana vest:  Bodiroga: Plasman među šest najboljih bio bi uspeh

Govoreći o kvalitetima prvog rivala na Mondijalu, selektor Srbije Dušan Ivković je ocenio da se radi o ekipi koja „nema dovoljan broj visokih igrača, ali su njihovi reprezentativci dobre atlete“.

-Kao stalni učesnik velikih takmičenja imaju zamašno iskustvo za ovakve turnire, što može da im predstavlja najveći kvalitet u odnosu na ostale timove sličnog kvaliteta – rekao je Ivković.

Povezana vest:  Marjanović: Pokazaćemo snagu u Riju - sa mnom u timu

On je napomenuo da stručni štab naše reprezentacije nije imao prilike da detaljnije upozna stil igre Angole, pošto su Afrikanci otkazali ranije najavljeno učešće na turniru u Portugaliji.

-Najviše kontorlnih mečeva naš sutrašnji protivnik odigrao je po kampovima u Americi. Nismo bili u mogućnosti da odgledamo te utakmice, pa smo se oslonili na snimke mečeva sa Afričkog prvenstva i naš susret sa turnira Dijamantska lopta u Kini pre dve godine – rekao je Ivković.

Tim Angole sa klupe predvodi portugalski trener Luis Magaljaeš, a zanimljivo je da svi reprezentativci igraju za dva domaća kluba – Primeiro de Agosto i Petroleos iz Luande.

Povezana vest:  Vujošević: Ponosim se igračima, biće bolje u Beogradu

Sastav reprezentacije Angole: Olimpio Ćiprijano, Armando Kosta, Karlos Moraiš, Milton Baros, Luis Košta, Vladiimir Žeronimo, Hoakim Gomeš, Felizardo Ambrozio, Abdel Aziz Musa, Karlos Almeida, Leonel Paula i Eduardo Mingaš.

Dosadašnji susreti naše reprezentacije sa Angolom na šampionatima sveta:

1990. Rim: Jugoslavija – Angola 92:79

2002. Iindijanapolis: Jugoslavija – Angola 113:63