nba_novi_logo

NBA VESTI

Novitcki jači od Miamija i temperature

 

Uprkos igri sa upalom sinusa, uz povišenu temperaturu, kašalj i od ranije povređen prst leve ruke, Dirk Novitcki još se jednom pokazao nezaustavljivim za ekipu Majami Hita. Dalas Maveriksi slavili su u noći na sredu po srednjoevropskom vremenu 86:83 pobedu protiv floridskog sastava i izjednačili seriju koja se igra na četiri pobede. Rezultat u velikom finalu NBA ligi trenutno je 2-2, a peta utakmica ponovno će se odigrati u Dalasu i to u četvrtak.

Povezana vest:  ABA liga: Sastanak sa klubovima 16. juna u Zagrebu

U poslednjih desetak minuta četvrte utakmice Dalasovi košarkaši su serijom 21:9 okrenuli rezultat i stigli do slavlja. Novitcki je pritom ubacio deset poena (ukupno ubacio 21 koš) i ostvario pet od svojih ukupno 11 skokova.

Nije bio dominantan poput Majkla Džordana u finalu Čikago Bulsa protiv Juta Džeza 1997. godine, kada je najbolji košarkaš svih vremena pod povišenom temperaturom „stavio“ 38 poena, ali svoj je posao u uslovima u kojima ga je obavljao, odradio na sjajan način.

Povezana vest:  Radmanović odlazi u Čikago

Mavsi su pobedom sprečili Hit da povede 3-1 u seriji što je prednost koja u finalu NBA lige nikada nije nadoknađena, i osigurali šestu utakmicu u Majamiju.

I dok je Novitcki briljirao pred kraj meča, zvezda gostujućeg tima, LeBron Džejms, u potpunosti je podbacio. Ubacio je Džejms samo osam koševa (šut 3-11) i tako posle 433 uzastopne utakmice kraj susreta dočekao sa jednocifrenim brojem poena. Takođe, u 90 dvoboja doigravanja nikad nije ubacio manje.

Dvejn Vejd je ubacio 32 za Majami, ali i promašio slobodno bacanje 30 sekundi pre kraja kojim bi izjednačio rezultat na 82:82. Usledilo je polaganje Novitckog, Vejdovo zakucavanje, dva precizno izvedena slobodna bacanja Džejsona Terija i Vejdovo loše dodavanje (u padu spašavao zadnje polje) za Majka Millera čiji pokušaj trojke za produžetak nije ni dotaklo obruč.

Povezana vest:  Hečer obezbedio Partizanu majstoricu

NBA finale, četvrta utakmica:

Dallas – Miami 86-83 (Chandler 13p, 16s, Nowitzki 21p, 11s / Wade 32p, 6s)

(serija je izjednačena na 2-2)