UNIV 2011

ŠENŽEN, 26. LETNJA UNIVERZIJADA

Košarkaši odbranili zlato u Šenženu

Reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na 26. Letnjoj Univerzijadi koja je danas završena u kineskom Šenženu! Izabranici selektora Luke Pavićevića revanširali su se selekciji Kanade u velikom finalu, za poraz u grupnoj fazi takmičenja (67:70), fantastičnom odbranom u drugom poluvremenu u potpunosti su zaustavili sve njihove napadačke akcije i na superioran način odbranili šampionsku titulu osvojenu u Beogradu pre dve godine: Srbija – Kanada 68:55 (17:19, 15:15, 17:6, 19:15).

Duel za zlatnu medalju u Šenženu počeo je velikom borbom u kojoj se najpre istakao Tajson Hajnc sa deset poena (dve trojke) u prva tri minuta koje donelo selekciji Kanade vođstvo od 10:7. Pokušavali su srpski akademci da pronađu pravi ritam, suprostave se rivalu koji sve vreme vršio veliki presing, forsirao brzu igru sa dosta šuteva. Preciznim šutevima Mladena Jeremića i Stefana Birčevića, velikom borbenošću Vladimira Štimca i ostalih izabranika selektora Pavićevića, naš tim je uspeo, uprkos velikoj nervozi i ne baš najboljoj igri da ode na odmor sa minimalnim zaostatkom- 32:34.

Povezana vest:  ABA REGIONALNA LIGA, Rezultati utakmica osmog kola i tabela Jadranske lige

Odluka o pobedniku meča i osvajaču zlatne medalje na Univerzijadi u Šenženu pala je u trećem periodu meča. Koliko je reprezentacija Srbije odigrala čvrsto i agresivno u odbrani govori podatak da Kanađani u ovoj deonici nisu postigli nijedan koš iz igre. Svih šest poena upisali su sa linije slobodnih bacanja. Kapiten Dragović je u potpusnosti zaustavio razigranog Hajnca, Vladimir Lučić i Duško Bunić postigli su nekoliko važnih poena za veliko vođstvo 49:40 na isteku 30. minuta. Poslednji trzaj selekcije Kanade bio je početkom finalne četvrtine kad su serijom 5:0 smanjili rezultat na 49:45. Ekspresno je odgovorio Lučić, precizni su bili Birčević i Dragović, a trojkom Mladena Jeremića za 63:51 u 38. minutu otklonjene su sve dieleme oko pobednika susreta i osvajača titule na studentskoj Olimpijadi u Kini. Kao i pre dve godine na Univerzijadi u Beogradu, na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, sa zlatnim medaljama na grudima , ponosno su stajali košarkaši Srbije.

Povezana vest:  NBA VESTI, Majami i Oklahoma u polufinalu konferencija

– Postigli smo veliki uspeh za koji smo naporno radili i pripremali se. Stigli smo do trijumfa i zlatne medalje zahvaljujući odličnoj atmosferi i kolektivnoj igri koju smo pokazali na svim utakmicama u Šenženu. Finalnu utakmicu smo počeli nervozno, u nekoj vrsti grča, što se odrazilo na preciznost i igru u napadu. Dogovorili smo se da u drugom poluvremenu zaigramo još jače u odbrani, budemo još borbeniji i pokušamo da što pre stvorimo rezultatsku prednost kako bi izbegli neizvesnu završnicu. Igrači su sjajno odradili sve postavljane zadatke i zato im još jednom čestitam, kao i svim članovima Stručnog štaba- istakao je posle završetka finalne utakmice, selektor Univerzitetske reprezentacije Srbije, Luka Pavićević.

Povezana vest:  NLB LIGA, Igokea savladala Nimburk

Univerzitetska reprezentacija Srbije vraća se u Beograd u petak 26. avgusta u 13.35 časova.

SRBIJA: Ljubičić 9 (7 sk), Dragović 8, Birčević 8 (8 sk, 4 bl), Bunić 5, Živanović, Dimić 2, Cvetinović, Lučić 11(3 sk) Lešić, Drča 2, Štimac 6, Jeremić 17.

KANADA: Despare, Klasen 5, Ju 14,

Lifers 2, Baković 5, Hajnc 14, Vord 2,

Džons 5, Hobin 2, Bejker 6.

FINALE: SRBIJA – Kanada 68:55

MEČ ZA 3. MESTO: Rusija – Litvanija 74:76

PUT DO ZLATA:

GRUPA ”B”

SRBIJA- Australija 72:65

SRBIJA – Kanada 67:70

SRBIJA – Turska 84:36

SRBIJA- Hong Kong 102:46

ČETVRTFINALE: SRBIJA – Nemačka 77:55

POLUFINALE: SRBIJA – Rusija 81:61

FINALE: SRBIJA – Kanada 68:55