nba_novi_logo

NBA VESTI

Igrači i vlasnici NBA klubova prionuli da prekinu lokaut

 

Vlasnici klubova i košarkaši NBA lige održali su maratonski šesnaestočasovni sastanak s federalnim medijatorom čiji je cilj bio postizanje saglasnosti o tome kako će se ubuduće deliti finansijska dobit lige i tako prekine lokaut. Sastanak je počeo u utorak u 10 časova ujutro po lokalnom vremenu I trajao do dva sata posle ponoći što je duplo duže od bilo kog prethodnog sastanka između dve strane.

Povezana vest:  ŠENŽEN, 26. LETNJA UNIVERZIJADA, Srbija protiv Nemačke u četvrtfinalu

Obe strane napustile su sastanak bez komentara na zahtev federalnog medijatora Džordža Koena. Očekuje se da se pregovori nastave danas i da se na njima usaglase rešenje za probleme zbog kojih već 110 dana ne funkcioniše liga a otkazane su i prve dve nedelje takmičenja.

Iako su razgovori bili dugotrajni i očekuje se da oni danas budu nastavljeni, to ne znači da je učinjen ozbiljan pomak u pregovorima, rekao je jedan od zvaničnika lige koji je želo da ostane anoniman. Lokaut NBA lige počeo je u junu pošto igrači i vlasnici klubova nisu mogli da se dogovore oko finansijskih uslova novog kolektivnog ugovora.

Povezana vest:  Zvezdini igrači zadovoljni nastupom protiv Barselone

Dva osnovna problema su podela profita lige i određivanje maksimalne visine sredstava koje jedan klub može da odvoji za plaćanje igrača. Obe strane su tokom poslednje runde pregovora izrazile spremnost da svoj deo prihoda ograniče na 53 procenta. Prekid NBA lige je prvi od sezone 1998/99, kada je zbog lokauta sezona skraćena na 50 utakmica.

Povezana vest:  Milan Mačvan potpisao za Makabi