nba_novi_logo

NBA VESTI

Majamiju šampionska titula

 

U 5. utakmici finala plej ofa američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Majami je jutros na svom terenu savladao Oklahomu sa 121:106 i ukupnim rezultatom 4:1, osvojio šampionsku titulu. Do drugog trofeja u klupskoj istoriji Majami je predvodio najkorisniji akter (MVP) finalne serije Lebron Džejms.

Džejms je, prethodno, treći put u karijeri proglašen za najboljeg igrača ligaškog dela šampionata a njegov učinak u celom plej ofu, samim tim i u finalnoj seriji, ni kod koga nije ostavljao dilemu da će prestižno priznanje stići u njegove ruke. Učinak Džejmsa tokom plej ofa iznosio je 30,5 koševa, 9,7 skokova i 5,3 asistencije po utakmici što je najbolja ilustracija svega što je ovaj as prikazao u ovogodišnjem doigravanju za šampionski prsten.

Povezana vest:  NBA VESTI, Liga istražuje navodni incident Brajanta

Briljantnu sezonu Džejms je krunisao na još briljantniji način pošto je u meču koji je Majamiju doneo titulu ubacio 26 poena, 13 puta asistirao i uhvatio 11 lopti. Postao je tako tek sedmi igrač u istoriji NBA koji je u dva finala ostvario dvocifren učinak u tri kategorije.

-Ova titula mi znači sve. Pre dve godine doneo sam tešku odluku da napustim Klivlend, ali sam to svesno uradio jer sam znao šta mi je potrebno u karijeri. Znao sam da Majami ima tim za budućnost. Dosta toga sam prošao u poslednje dve godine, ali isplatilo se. Ispunio mi se san – rekao je Džejms po završetku utakmice koja, za razliku od prethodnih, nije bila neizvesna jer je Majami od 5. minuta konstantno bio u vođstvu.

Povezana vest:  Čović traži sudijsku ekspertizu ili Zvezda neće igrati

Pored Džejmsa fantastičnu partiju pružio je Majk Miler sa 23 koša, pri čemu je „trojke“ šutirao 7-8.  Poen više dodao je Kris Boš, dok je Dvejn Vejd utakmicu završio sa 20 koševa. U poraženoj Oklahomi prednjačio je Kevin Ðurent sa 32 poena