EkOlimpijada Kladovo 005 resize

Stevan Pletikosić otvorio olimpijsku aleju u Kladovu

Stevan Pletikosić, reprezentativac Srbije u streljaštvu, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni, koji je osvojio i kvotu za učešće na Olimpijskim igrama narednog leta u Riju, bio je gost „EkOlimpijade“ koja je pod sloganom „Moje školsko eko dvorište“, održana u Kladovu.

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Pletikosić je sa đacima posadio pet stabala i simbolično otvorio „Olimpijsku aleju“. Ovih pet stabala predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Coca-Cola je istoj školi poklonila komplet lopti sa ciljem da podstakne mlade da se bave sportom i da žive zdravo.

Povezana vest:  OI 2016, Dalma Ružičić-Benedek u A finalu

Učesnici EkOlimpijade imali su prilku da razgovaraju sa našim strelcem i da od njega čuju nešto o njegovim prethodnim olimpijskim iskustvima, ali i očekivanjima od predstojećih Olimpijskih igara.
„Mislim da je ideja druženja dece sa olimpijcima, ali i olimpijaca sa decom sjajna ideja i divna stvar, kako za decu tako i za nas sportiste. Mislim da je igra najbolji način za učenje i zato je ovo dobar koncept. Radujem se prilici da budem deo ove akcije,“ rekao je Stevan Pletikosić.
Stevan Pletikosić družio se sa učesnicima i oprobao se u sportsko-ekološkoj radionici „EkOlimpijsko igralište“, zajedno sa osnovcima. Posebna pažnja posvećena je očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema bila je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada, a kompanija „Sekopak“ donirala je kante za reciklažu, a zaposleni iz ove kompanije učestovali su u radionicama i učili decu kako se odvaja otpad.

Povezana vest:  OI 2016, Lokti se izvinio Brazilcima: Malo više sam preterao

Predsednik opštine Kladovo Dragan Budujkić zahvalio se Olimpijskom komitetu što je Olimpijski karavan stigao EkOlimpijade došao u Kladovo i kompaniji Coca Cola na podršci čitavom projektu, a deci učesnicima je poručio: „Deco, u vama vidimo buduće čuvare prirodnog bogatsva naše Opštine i podunavlja, ali i mladu generaciju koja zna i živi u skladu sa porukom u zdravom telu zdrav duh. Možda će neki od vas biti deo olimpijskog tima na nekim budućim Igrama, a u Riju ćemo navijati za naše olimpijce.“
Top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta kompanija Coca-Cola partner je Olimpijskog komiteta Srbije u edukativnim projektima „Olimpijski čas“, „EkOlimpijada“ i „Sportski izazov“ do kraja olimpijskog ciklusa RIO 2016. Ova međunarodna kompanija je najstariji globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta i širom sveta aktivno podržava edukativne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu mlade na aktivan način života i podignu svest o važnosti očuvanja životne sredine.

Povezana vest:  ODRŽANE SEDME PO REDU „EKOLIMPIJSKE IGRE“, Bokser Aleksandar Drenovak đacima pokazao tri osnovna udarca u boksu