vlade_divac_oksČelnici OKS na Generalnoj skupštini ANOK u Akapulku

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i generalni sekretar Đorše Višacki borave u Akapulku (Meksiko), gde danas počinje zasedanje 17. Generalne skupštine Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK).

Generalna skupština ANOK koja će trajati do 23. oktobra biće izbornog karaktera. Prvog dana zasedanja delegati će izglasati predsednika i generalnog sekretara za četvorogodišnji period od 2010. do 2014. godine.

Povezana vest:  Zlatiborac - zvanična hrana Olimpijskog tima Srbije

Tokom tri dana rada Generalne skupštine među glavnim temama biće autonomija sporta, borba protiv dopinga, marketing u sportu i olimpijsko obrazovanje.

Predsednicima i generalnim sekretarima 205 Nacionalnih olimpijskih komiteta biće prezentovane kandidature Pjog Čanga (Kina), Minhena (Nemačka) i Ansija (Francuska) za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2018, čije će naredno predstavljanje biti u Beogradu u novembru mesecu.

Povezana vest:  SZO odbila poziv za izmeštanje ili odlaganje OI u Riju

Dvadeset trećeg oktobra u Akapulku će se na inicijativu ANOK održati i prva Svetska olimpijska sportska konvencija na kojoj će učešće uzeti predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, ali I predstavnici vladinog sektora iz 205 zemalja, koje su članice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Ideja ove konvencije je da unapredi saradnju vladinog i nevladinog sektora shodno preporukama donetim na XIII Kongersu MOK održanog u Kopenhagenu prošle godine.

Povezana vest:  OI 2016, Bolt u velikom stilu debitovao na Igrama