protokol OKS i grad BeogradGradska uprava pomaže 52 olimpijaca i paraolimpijaca

 

Grad Beograd finansiraće pripreme 42 sportista koji su ispunili normu za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i još 10 takmičara sa invaliditetom. Protokol o podršci beogradskih sportista danas su potpisali gradonačelnik Dragan Đilas, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović.

-Srećan sam što danas potpisujemo ovaj ugovor i dajemo neki novac onima koji to zaista zaslužuju…Nije to veliki novac, više priznanje za vaša odricanja koja se ne vide, a narod upravo vas često posmatra kao jedinu svetlost, posebno u vreme krize i siromaštva – poručio je Đilas okupljenim sportistima.

Povezana vest:  Kineskinja nosi zastavu Austrije u Riju

Đilas je podsetio da je bivša Jugoslavija na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu osvojila 12 medalja i izrazio nadu da bi u Londonu moglo da ih bude duplo manje. Predsednik OKS Vlade Divac, ipak, primetio je da je to previše optimistički cilj.

-Ne mora baš šest. Dve nam nedostaju do jubilarne 100. Ako bude više to će biti sjajno – naveo je Divac.

Mićović se kratko zahvalio gradu na pomoći, koja sportistima sa invaliditetom „stvarno dobro dođe“ i podsetio da Srbija ima I svetskog paraolimpijskog prvaka u bacanju diska Draženka Mitrovića.

Povezana vest:  Letnje paraolimpijske igre Tokio 2020 su završene

Gradski Sekretarija za sport i omladinu je u 2010. godini za investicije i sportske programe izdvojio ukupno 818.451.586 dinara. Sistemom programske podrške obuhvaćeno je više od 800 klubova iz 58 granskih saveza.

Investicije u rekonstrukciju bazena sportskog centra Novi Beograd „11. april“, početak obnove Tašmajdana, održavanje Ledene dvorane Pionir, beogradske Arene i javnog preduzeća Hipodrom koštale su 52.060.998 dinara, a za programe u oblasti sporta je utrošeno 471.494.000. Rad sa mlađim kategorijama u 55 sportova nagrađen je sa 108.765.000 dinara.

Povezana vest:  OI 2016, Jevtić: Osnovni cilj je da završim trku

Rezultati klubova u vrhunskom sportu, među kojima su izdvojeni košarkaški timovi Crvene zvezde i Partizana, vaterpolisti i rvači crno-belih, odbojkaška ekipa crveno-belih, kao i atletičari Novog Beograda, nagrađeni su sa 60.000.000 dinara.

Pripreme klubova u sportskim centrima pomognute su tako što je na račune 18 tih objekata uplaćeno skoro 40.000.000 dinara. Organizaciju međunarodnih takmičenja u 16 sportova grad je pomogao sa još 60.000.000 dinara.

Cilj za sledeću godinu je obezbeđivanje većih sredstava za sport, kao i izgradnja atletske dvorane, obnova otvorenog bazena i stadiona na Tašmajdanu i rekonstrukcija strelišta na Carevoj ćupriji.