Sostar,_Mandic,_Divac,_Lendjer,_Devenport

OBELEŽEN 102. ROĐENDAN OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE
 
U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, danas je obeležen 102. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije.
Lovorov venac, koji se tradicionalno na ovaj dan polaže na spomen ploču ispred Hotela Moskva, ove godine položili su predsednik OKS Vlade Divac, njegova ekselencija ambasador Velike Britanije u Srbiji gospodin Majkl Devenport i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.
Uz intoniranje himne Republike Srbije, zastavu Olimpijskog komiteta Srbije podigli su tekvondoka Milica Mandić i plivač Ivan Lenđer, članovi Olimpijskog tima Srbije koji će predstavljati našu zemlju na Olimpijskim igrama u Londonu.
Secenje_rodjendanske_olimpijske__torte,_Devenport,_Mandisc,_Divac,_Lendjer 
U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je:
“Na današnji dan, davne 1910. godine, na ovom mestu, postavljeni su temelji Olimpijskog pokreta u Srbiji. Malo je zemalja na Svetu koje mogu da se pohvale tako dugom olimpijskom tradicijom. Vođeni vizijom naših osnivača i inspirisani olimpijskim medaljama i podvizima naših sportista, mi nastavljamo dalje uz obavezu da olimpijsko nasleđe, dodatno obogatimo za neke buduće generacije olimpijske porodice u Srbiji.“
Osvrćući se na rezultate sportista Srbije na početku olimpijske godine predsednik OKS je rekao: „Olimpijska godina počela je sjajno. Radovali smo se i slavili uspehe vaterpolista, rukometaša, tenisera, tekvondista, strelaca…Sportisti jesu najbolje što Srbija ima! Na pragu Olimpijskih igara želim da olimpijski duh zaživi u čitavoj Srbiji i da naši olimpijci, uz podršku čitave nacije, ostvare mnogo uspeha i učine nas još ponosnijim.”
Njegova ekselencija ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport poželeo je sportistima Srbije puno uspeha i osvajanje 100-e medalje na Igrama u Londonu i rekao: “Entuzijazam i duh pukovnika Đukića i njegovih saradnika, ali i sve druge pojedinačne olimpijske priče, omogućile su da Srbija u London ide kao prepoznata i cenjena selekcija, sa ambicijom da sto godina od svog prvog učešća na Olimpijskim igrama osvoji i stotu medalju.”
Povodom 102. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije hotel Moskva je na 4. spratu, gde je pre 102 godine i osnovan Srpski olimpijski klub, dobio „Olimpijsku sobu“. Apartman 418 je opremljen tako da  podseća na istorijsku činjenicu da je baš na tom mestu, pre više od jednog veka, grupa oficira predvođena generalom Svetomirom Đukićem osnovala prvu zvaničnu olimpijsku organizaciju kod Južnih Slovena. Veljko Kadijević direktor hotela Moskva istakao je da je velika čast i zadovoljstvo što na ovaj način mogu da doprinesu čuvanju sećanja na početke olimpizma u Srbiji.
Po okončanju svečane ceremonije u hotelu Moskva za sve zvanice priređen je svečani koktel na kojem je isečena “Olimpijska torta”.
Među zvanicama na proslavi 102. rođendana OKS bili su proslavljeni olimpijci,  prijatelji i partneri Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici ministarstva Omladine i sporta Republike Srbije.

 

Povezana vest:  Bah: Uveren sam da će OI u Riju biti bezbedne