vlade_divac_hajat

Divac: Kosovo u Londonu samo pod zastavom Srbije

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je danas da sportisti Kosova mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Londonu, ali samo kao članovi OKS i pod zastavom Srbije.

-Sportisti sa Kosova i Metohije mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Londonu samo u sklopu Olimpijskog komiteta Srbije. Zna se kakav je stav Međunarodnog Olimpijskog komiteta, postoji povelja, postoje jasne odredbe koje su donete ranije i zna se da Kosovo ne može samostalno da učestvuje na Igrama – rekao je Divac novinarima tokom druženja sa srpskim olimpijcima.

Povezana vest:  Skijašica napustila Soči zbog nemira u Ukrajini

Divac je istakao da je učešće Kosova na Olimpijskim igrama političko pitanje i da je to tema za državu, a ne za OKS ili MOK.

-To su stvari za političare, ne za nas sportiste. Pravilnik je jasan i nedvosmislen, Kosovo je deo Srbije i oni mogu samo pod našom zastavom da nastupe na Igrama u Londonu – poručio je Divac.

Povezana vest:  Nove suspenzije ruskih sportista

Evropski parlament prihvatio je danas amandman poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učestvuje u Olimpijskim igrama. Ovaj amandman nije obavezujući za MOK, a osim toga postoji jasan pravilnik i put kako sportisti jedne zemlje mogu da izbore olimpijsku vizu, a zatim i učestvuju na Olimpijskim igrama.