kicma srbija

Zbog krive kičme sportski čas ponovo u školama širom Srbije

 

Akcija pokrenuta nakon istraživanja koja su pokazala da u pojedinim sredinama čak 60 odsto mališana, ima neki oblik deformiteta kičme

Nakon svake akcije interesovanje za odbojku poraste za oko 15 odsto

Do sada ukupno održano 30 sportskih časova širom Srbije

Četvrta sezona nacionalno-rasprostranjene sportsko-edukativne akcije pod nazivom „Sportski čas – Ispravi se!“, koja ima za cilj da ukaže na sve ozbiljniji problem krivljenja kičme kod dece i da animira što veći broj osnovaca da počnu aktivnije da se bave sportom, otvorena je u Sremskoj Mitrovici i trajaće do završetka školske godine u školama širom Srbije.

Organizovana uz podršku Ministarstva omladine i sporta i na inicijativu Viner štediše osiguranja, akcija će i u 2015. godini okupiti stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkašica i odbojkaša, koji će motivisati decu uzrasta od 11 do 14 godina da što pre počnu da se bave sportom.

Povezana vest:  BADMINTON, Dragoslav Petrović nosilac na Evropskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj

Na zanimljiv način stručnjaci će deliti savete osnovcima o pravilnom rastu i razvoju, objašnjavati kakve sve posledice po njihovo zdravlje može imati fizička neaktivnost i dugo sedenje za računarima, dok će ne kraju svakog sportskog časa odbojkaši i odbojkašice zajedno sa decom i profesorima odigrati egzibicioni odbojkaški meč.

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ostojić pobednik „Memorijala Miša Mošorinski"

„Naš primarni zadatak bio je da damo svoj doprinos rešavanju ovog problema, te smo uz veliku logističku podršku Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga pre četiri godine pokrenuli Sportski čas pod jasnim sloganom – Ispravi se. Do danas smo obišli čak 30 škola i u akciju uključili više od pet hiljada osnovaca, a podaci sa terena govore da se posle svake ovakve akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 odsto“, objašnjava Aleksandar Eror iz Viner štediše osiguranja.

Povezana vest:  Evropski kup u softbolu odigran u Zaječaru, Bronza kao zlato

Zašto baš odbojka?

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.