SRB-ESP 01 (foto ALBERTO MONTENEGRO)

PARTIZAN OD 2. DO 4. OKTOBRA DOMAĆIN KONTINENTAL KUPA

Hokej klub Partizan i ledena dvorana „Pionir“ će od 2. do 4. oktobra biti domaćini prve runde IIHF Kontinental kupa za sezonu 2016. Šampion Srbije ugostiće na ovom turniru ekipe Rišon Devilsa (Izrael), CSKA Sofija (Bugarska) i Zejtinburnu (Turska).

Prvom rundom Kontinental kupa (Grupa A) počinje nova hokejaška sezona u Srbiji, a desetostruki uzastopni prvak Srbije drugi put u poslednje tri godine biće domaćin ovom drugom po jačini evropskom internacionalnom klupskom takmičenju organizovanom pod okriljem Međunarodne hokejaške federacije (IIHF). Crno-beli neće imati nimalo lak zadatak da izbore plasman u drugu fazu takmičenja (23-25. oktobar, Poljska). U toj nameri Partizan će imati za rivale trostrukog uzastopnog izraelskog šampiona Rišon Devilse, čuveni bugarskiCSKA Sofija i novog prvaka Turske, Zejtinburnu iz Istanbula.

Povezana vest:  ŠAH, Korak u budućnost

Iako sastav grupe deluje povoljniji nego što je to bio slučaj pre dve godine kada je Partizan takođe bio domaćin ovom takmičenju u našoj najvećoj dvorani, veliki problem za crno-beli sastav sigurno će biti kratak pripremni period, s obzirom da je sezona leda u Beogradu startovala tek minulog vikenda.

– Nažalost, ulazimo u ovaj turnir sa tek pet ili šest treninga. To je nešto na šta nismo mogli da utičemo, ali pokušaćemo sve da izborimo plasman u naredni krug takmičenja. Da kod nas sezona leda počinje 1. septembra kao što je to u kod naših protivnika, sve bi delovalo mnogo drugačije – rekao je trener Partizana Nikola Bera.

Povezana vest:  NHL, Nešvil izjednačio, Boston poveo

Crno-beli su se za novu sezonu pripremali mahom na „suvim treninzima“, kao i u Prvenstvu Srbije u inlajn hokeju (hokej na rolerima) tokom leta. Osim problema sa ledom, crno-beli će biti oslabljeni i za standardne reprezentativce Marka Brkušanina, Aleksu Lukovića i Dimitrija Filipovića, ali se i pored toga nadaju da je naredna runda dostižna, premda će veliku ulogu imati i drugi faktori.

– U ovom delu sezone veoma je teško predvideti sa kakvim će konačnim sastavom doputovati naši protivnici. CSKA je uvek opasan, naročito ako dođe sa svojim internacionalcima iz Slovačke i Rusije kojih je imao i ranijih sezona. Izraelski tim ima nekolicinu igrača koji su iz američke škole hokeja, koji su tamo završili koledže, tako da će i oni biti veoma ozbiljan protivnik ukoliko doputuju u punom sastavu – smatra Bera.

Povezana vest:  U Nišu održana sednica UO SSS

Prvi meč na turniru Partizan igra u petak, 2. oktobra od 17.30 časova protiv CSKA iz Sofije, dok se prethodno, od 14 časova, sastaju Zejtinburnu i Rišon Devils. Dan kasnije od 14 časova igraju Rišon Devils i CSKA, dok se od 17.30 sastaju Partizan i Zejtinburnu. U poslednjem kolu, i istim terminima sastaju se CSKA – Zejtinburnu, odnosno Partizan i Rišon Devils.

Turnir se igra po ligaškom sistemu („svako sa svakim“), a samo pobednik ide u narednu rundu koja se igra u poljskom Tihiju, od 23. do 25. oktobra, u kojem će pored pobednika grupe A i domaćeg GKS Tihija, igrati i britanski Koventri Blejz i rumunska Dunarea Galati.