Tim OKS sa Sarom IsakovicPredolimpijski kamp na Bledu

 

U okviru predolimpijskog kampa na Bledu, u okviru završnih pripema za prve Olimpijske igre mladih, koje će se od 14. do 26. avgusta održati u Singapuru, trenutno boravi 40 sportista i deset trenera iz osam sportova, lekar, dva fizioterapeuta, osoblje OKS, kao i animatori i moderatori kulturno obrazovnih aktivnosti. Mladi olimpijci Srbije sutra se vraćaju za Beograd.

U objektima osnovne škole u Radovljici nadomak Bledskog jezera, u tri sportske dvorane i novosagrađenom školskom atletskom stadionu, pripremaju se timovi u odbojci, košarci, atletičari i džudisti. Na nekoliko stotina metara udaljenom bazenu, pripremaju se plivači, ali i ostali sportisti Srbije kojima je Plivački klub u Radovljici ustupio teretanu na korišćenje. Veslači koriste uslove Veslačkog centra Slovenije, a biciklisti, njih petoro, imaju na raspolaganju sjajne terene u okruženju.

Povezana vest:  KUGLANJE, Sezona za pamćenje Čongora Baranja najboljeg igrača Super lige Srbije

Tokom trajanja predolimpijskog kampa na Bledu, mladi olimpijci Srbije imali su priliku da pored priprema za sportska dostignuća, kroz niz kulturnih i obrazovnih radionica i predavanja, steknu iskustvo i znanja koja će im biti od koristi tokom njihovog boravka u Singapuru.U skladu sa jednim od programa kulturnih i obrazovnih radionica, koje mlade olimpijce očekuju u Singapuru i u okviru preolimpijskog kampa na Bledu organizovano je “Druženje sa šampionima”. Članovi olimpijskog tima Srbije imali su priliku da se druže sa Sarom Isaković, slovenačkom plivačicom, osvajačicom srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu, na 200 metara slobodnim stilom. Sara im je pričala o svom iskustvu sa Olimpijskih igara, a mladi olimpijci imali su priliku da je pitaju sve što ih zanima.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Selekcija HK Bosna do 16 godina ulazi u ligu Srbije

Druzenje sa sampionima - Sara IsakovicU okviru predolimpijskog kampa i završnih priprema na Bledu za Olimpijske igre mladih u Singapuru, sa sportistima je nekoliko dana boravila i sportski psiholog, dr Ljubica Bačanac iz Republičkog zavoda za sport. Ona je sa sportistima radila na edukaciji u prepoznavanju uloge i važnosti psiholoških faktora u sportskom uspehu pojedinaca i sportskih timova. Posebna pažnja posvećena je osnovnim komponentama mentalnog plana uspešnog takmičarskog nastupa: koncentrisanju, usmeravanju i održavanju pažnje, tehnikama za eliminisanje visokog takmičarskog pritiska, napetosti i kongnitivne anksioznosti, kao i mentalnom treningu-vizualizaciji.

Sportisti su na predavanjima učili o istoriji Olimpizma, Olimpijskih igara, upoznali se sa filozofijom Olimpizma, sa olimpijskim vrednostima i simbolima olimpijskog pokreta. Kroz niz radionica sportisti su imali prilike da na kreativan način uče o istoriji, kulturi i običajima u Srbiji, kako bi u Singapuru svojim drugarima iz drugih zemalja mogli da predstave kulturno nasledje svoje zemlje. Radionice su bile koncipirane tako da grade osećaj pripadnosti timu i ekipi, kao i osećaj pripadnosti svojoj zemlji. Sportisti su zajedno pevali himnu Srbije, učili da igraju Moravac… Deo onoga što su naučili sportisti će imati priliku da prikažu u Merkatoru na promociji Olimpijskog tima Srbije.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Flahau domaćin dve trke Svetskog kupa umesto Ofteršvanga

Dva dana po povratku, u subotu (7. avgust u 14 časova) u tržnom centru Merkator na Novom Beogradu održaće se svečana promocija i ispraćaj Tima, a dva dana kasnije, 9. avgusta, Olimpijskim tim Srbije kreće put Singapura.