Dva Svetska kupa (Fort Bening, Minhen) održana u proteklih dvadesetak dana donela su mnogo promena na rang listama Svetske streljačke federacije (ISSF).

 

Srpski strelci su uglavnom napredovali, s obzirom da su nizali vrlo dobre rezultate i plasmane.

 

Zorana Arunović, koja je u ovoj sezoni SK osvojila tri pojedinačne medalje (dva srebra, jedna bronza) se popela skoro na sam vrh u dve discipline. Na  listama za jun nalazi se na drugom mestu kako vazdušnim tako i malokalibarskim pištoljem. U maju je na obe liste bila deveta.

 

Među deset najboljih su i Andrea Arsović (osmo mesto vazdušna puška) i Milutin Stefanović, kome su plasmani u finala u trostavu u Fort Beningu i Minhenu doneli skok sa 45. na 10. poziciju u disciplini u kojoj je Stevan Pletikosić na 15. mestu. Značajan napredak u trostavu za dame napravila je Andrea Arsović, sa 30. na 12. mesto.

Povezana vest:  Bardal pobedio u Trondhajmu

 

Milenko Sebić, koji je u Minhenu bio peti vazdušnom puškom, se sa 83. popeo na 18. mesto. Stefanović se na ovoj listi nalazi na 15. poziciji.

 

Među 20 najboljih u rangiranjima za vazdušni pištolj  su, sem Arunovićeve, i Bobana Momčilović Veličković (11), Dimitrije Grgić (19) i Damir Mikec (20).

 

Sanja Vukašinović se u aprilu nije nalazila na listi za vazdušnu pušku. U Minhenu je osvojila deveto mesto sa državnim rekordom i izbila na 34. poziciju. Velike korake napred napravili su i Duško Petrov (37. vazdušni pištolj), Milica Babić (44. vazdušna puška), Marija Malić (53. vazdušna puška). Izuzimajući Babićevu, svi su gađali samo na po jednom SK u 2018.

 

Srpski miks vazdušnim pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je tokom ovogodišnjeg Svetskog kupa imao dosta uspeha, ali mešoviti parovi se (još uvek) ne boduju za rang liste. Arunovićeva i Mikec su u maju osvojili srebrne medalje u Minhenu i Fort Beningu, a na SK u Čangvonu, održanom krajem aprila, su bili treći.

Povezana vest:  ŠAH, Žreb za ekipno prvenstvo Srbije u šahu

 

Sa po dve čelne pozicije na listama dominiraju Ana Korakaki (Grčka), koja je vodeća na obe liste pištoljem za dame i Ištvan Peni (Mađarska), prvoplasirani u muškoj konkurenciji vazdušnom i MK puškom.

 

S obzirom da u predstojeća dva meseca neće biti velikih svetskih takmičenja, plasman na listama se do početka Svetskog prvenstva u Čangvonu u septembru neće značajno menjati.

 

Svetske rang liste , jun 2018.

 

Žene

 

Vazdušna puška: 1. (9. mesto u maju) Mingjang Vu (Kina)… 8. (5) Andrea Arsović… 34. (nije rangirana prošlog meseca) Sanja Vukašinović…  44. (141) Milica Babić… 53. (nije rangirana prošlog meseca) Marija Malić

Povezana vest:  Filip Flisar u mlaznoj akciji kroz rodni grad

MK puška trostav (3 puta 40 metaka): 1. (7) Snježana Pejčić (Hrvatska)… 12. (30) Andrea Arsović…

Vazdušni pištolj: 1. (5) Ana Korakaki, 2. (9) Zorana Arunović…11. (10) Bobana Momčilović Veličković…

MK sportski pištolj: 1. (1) Ana Korakaki, 2. (9) Zorana Arunović… 86. (76) Bobana Momčilović Veličković…

 

Muškarci

 

Vazdušna puška: 1. (1) Ištvan Peni (Mađarska)… 15. (10) Milutin Stefanović… 18. (83) Milenko Sebić… 70. (89) Lazar Kovačević…

MK puška trostav: 1. (1) Ištvan Peni (Mađarska)…10. (45) Milutin Stefanović… 15. (59) Stevan Pletikosić… 25. (20) Milenko Sebić…

Vazdušni pištolj: 1. (1)  Šazar Rizvi (Indija)… 19. (13) Dimitrije Grgić , 20. (16) Damir Mikec… 37. (109) Duško Petrov…

MK pištolj brza paljba: 1. (12) Đunmin Li (Kina)… Srbija nema predstavnike u ovoj disciplini