sahŠAH, OLIMPIJADA 2010

Porazi srpskih selekcija

 

U desetom kolu šahovske Olimpijade muška reprezentacija Srbije izgubila je od Poljske 3:1, a istim rezultatom naša ženska selekcija poražena je u duelu protiv druge ekipe Rusije.

Nakon ovih poraza, šahistkinje su izgubile sve šanse da se bore za medalju, dok će šahisti u najboljem slučaju izboriti plasman među 20 najboljih selekcija sveta.

Posle veoma teškog meča u devetom kolu protiv prvog tima Rusije, šahistkinje su danas morale da igraju protiv druge selekcije Rusije, koja je samo za nijansu slabija od prve i taj pritisak nisu izdržale.

Prvi poraz na turniru doživela je Anđelija Stojanović, a poražene su i Nataša Bojković i Irina Čoluškina. Počasnu pobedu za naš tim postigla je Marija Rakić.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kristina Trošić i Ilija Jevremović pobednici Svetskog kupa

Posle dva uzastopna poraza, šahistkinje su sa drugog pale na 14. mesto i eventualnom pobedom u poslednjem kolu probile bi se među deset najboljih, što bi bio lep uspeh.

Voljom žreba. šahistkinje će treći put zaredom igrati protiv Rusije, ovog puta sa trećom ekipom, koja je ipak znatno slabije od prve dve i po prosečnom rejtingu je na 36. mestu.

Šahisti su meč protiv Poljske odigrali slabo i sve što su uspeli da urade bila su dva remija koja su izborili Bojan Vučković i Ivan Ivanišević. Nikola Sedlak i Robert Markuš su pretrpeli poraze.

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Ruski par osvojio Gran pri Pariza

Muška reprezentacija Srbije pala je na 23. mesto, a u nedelju će u poslednjem kolu igrati protiv veoma jake selekcije Holandije.

Na turniru šahista uoči poslednjeg kola u vođstvu je Ukrajina sa 18 bodova, jednim više od prve ekipe Rusije. Treći je Izrael sa 16 bodova, a po 15 su imaju Poljska, Mađarska, Jermenija, Španija i Francuska.

U konkurenciji šahistkinja prva ekipa Rusije i dalje ima stopostotan učinak i nalazi se u vođstvu sa 20 bodova. Drugoplasirana Kina ima 16 bodova, a po 15 su sakupile selekcije Ukrajine, Gruzije, druge ekipe Rusije i Poljske.

Povezana vest:  NHL rezultati, sreda 3. februar

Ruskinje su kolo pre kraja osvojile zlatnu medalju, a za preosatala dva odliča boriće se Kina, Ukrajina, Gruzija i Poljska.

Srbija – Poljska 1:3

Nikola Sedlak – Radoslav Vojtašek 0:1 (32)

Bartoš Soćko – Bojan Vučković remi (29)

Ivan Ivanišević – Kamil Miton remi (37)

Mateuš Bartel – Robert Markuš 1:0 (35)

Srbija – Rusija 2 1:3

Nataša Bojković – Natalija Pogonjina 0:1 (33)

Olga Girja – Irina Čoluškina 1:0 (47)

Anđelija Stojanović – Anastasija Bondarenko 0:1 (48)

Alina Kašlinskaja – Marija Rakić 0:1 (40)