vojvode_ns_saafAMERIČKI FUDBAL

 

Vojvode favoriti iz senke

 

Veliko iskustvo stečeno kroz pet godina igranja u opremi, kao i zapaženih učešća kako u domaćim šampionatima, tako i u regionalnom najpre SELAF, a zatim CEFL takmičenju, najveći su aduti Novi Sad Dukesa u predstojećem šampionatu. Iz tih razloga, mnogi ih smatraju i favoritima iz senke, koji bi, ako im se kockice slože, mogli da buu najozbiljniji kandidat za plasman u samu završnicu elitne divizije Centar.

Kao i svake godine, Dukesi su ostali dosledni dugotrajnom pripremnom priodu. Tako su pripreme zvanično počeli pre svih ostalih, još 1. septembra, mada je deo igrača sa treninzima počeo još krajem jula. O stanju u klubu izvestio nas je novi predsednik Dukesa Igor Stanišić.

– Najpre smo bili posvećeni kondicionom delu treniranja, a od nedavno se počelo sa uigravanjem akcija sa opremom. Pripreme se izvode na dve lokacije. Atletske treninge održavamo na stadionu „Index“, posle čega ulazimo u sportski kompleks „Hattrick“, gde se radi na usavršavanju sistema igre koji je stručni štab pripremio za narednu sezonu. Kao i svima, promenljivo vreme je pravilo dosta problema tokom treninga koji se održavaju na otvorenom.

Povezana vest:  Istorijska pobeda Lindzi Von

Veliki hendikep za Dukese u predstojećoj sezoni je povreda hvatača Jovana Plećaša, zbog koje će bivši reprezentativac Srbije propustiti celu sezonu. Takođe, neće moći da računaju ni na Vanju Bojića, ali se njegov oporavak i priključenje timu očekuje tokom sezone.

– Do sada nas je jedino Vojkan Petrović napustio, a prešao je u KAF Inđija Indianse. Ove godine nismo imali penzionisanih igrača, pa je mimo toga ostatak ekipe na okupu. Očekujemo da i ove godine nosioci tima budu poznata imena iz redova Dukesa Rastko Jokić, Mitar Bajčetić, Nebojša Mirković i Mladen Knežević. Očekujemo da ćemo ove sezone na okupu brojati između 50-60 igrača – kaže Stanišić.

Stručni štab će u narednoj sezoni predvoditi glavni trener Vladislav Petković, a asistiraće mu Predrag Nikolić (ofanzivni koordinator) i Đorđe Radovanović (defanzivni koordinator). Kondicioni trener Marko Milinkov je zadužen za fizičku spremu ekipe.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO BALKANA, Poraz Ivaniševića, pobeda Damljanovića

Prošle godine Dukesi su imali dosta organizacionih problema, zbog čega su bili prinuđeni na organizacione promene. Novim Upravnim odborom predsedava upravo Stanišić.

– Sa tim promenama, Vojvode dobijaju nadu za bolje sutra – sa osmehom govori Stanišić, a zatim u ozbiljnijem tonu naglašava. – U ovom trenutku, situacija u klubu je jako teška, jer su od prethodnih uprava preostali veliki dugovi. Zato se trudimo da konsolidujemo klub, postavimo ga na stabilne noge i vratimo na staze stare slave.

Od ujedinjenja i novog formata takmičenja Superlige, Dukesi mnogo očekuju:

– Pozdravljamo ujedinjenje liga, gde će Dukes, ali i svi ostali klubovi dobiti priliku da igraju mnogo jače utakmice, nego što je to do sada bio slučaj. Takođe, veoma je značajno što će i reprezentativna selekcija Srbije dobiti na kvalitetu. Jače utakmice bi, logikom stvari, trebalo da podignu kvalitet igrača, a mi se nadamo i povećati udeo Vojvoda u nacionalnom timu – zaključio je Stanišić.

Povezana vest:  Sajam sporta potvrdio status vodeće sportske manifestacije u regonu

Zanimljivo je da su tokom 2010. novosadske Vojvode su osnovale prvi ženski tim američkog fudbala na Balkanu, takozvane Angel Duchesses. Pretpostavljamo da će naredna sezona dati odgovor da li se radi samo o marketinškom triku ili začecima lingerie fudbala na ovim prostorima. Za sada smo mogli samo da vidimo fotografije atraktivnih devojaka u opremi, dresovima i majicama Dukesa, a za nešto više, celokupna javnost američkog fudbala moraće da sačeka do početka šampionata.

– Trenutni planovi su da to organizacija kakva vec postoji u Americi. Znaci, umesto navijačica, posetioci Dukes utakmica ce moći da vide malu simulaciju ženskog američkog fudbala – ukratko je pomenula potpredsednica Dukesa Mia Bajin.