To su karakteristike selekcija Srbije u prva dva kola turnira nacija u Indiji. Posle jučerašnjih maksimalnih pobeda nad Šri Lankom i Maltom, danas su šahistkinje Srbije savladale Čile sa 3½:½, a njihove reprezentativne kolege istovetnim rezultatom Kirgistan.

– Naša ekipa je danas odigrala profesionalno – kaže selektorka ženskog tima Irina Čoluškina. – Posle pobede Jovane Erić, Tijana Blagojević je u jednakoj poziciji remizirala, ali je prethodno procenila da Adela Velikić i Marina Gajčin imaju veliku prednost. Sledi duel sa Filipinkama.

I šahisti Srbije su svojim rivalima prepustili samo pola poena. Tim Kirgistana je savladan sa 3½:½.

– Pobeda je ubedljiva, ali je bila tvrda borba – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović, koji pomno prati zbivanja u Čenaju. – Ivanišević je pobedio u partiji koja je objektivno bila remi. I u duelu Roberta Markuša i Asila Abdižaparova je bila velika borba. Najubedljiviji je bio Aleksandar Inđić na prvoj tabli protiv Semetej Tologontegina. Od početka partije je imao prednost. Iako je tek drugo kolo, bilo je trvdih mečeva, pa i neočekivanih ishoda. Najveće iznenađenje je poraz iskusne ekipe Hrvatske od Bugarske ½:3½, koja ima baš mlad tim. Američki supertim je jedva pobedio Paragvaj 2½:1½. Zambija je savladala Dansku sa 2½:1½, a Danci imaju trojicu dobrih velemajstora na prve tri table.

Povezana vest:  RAGBI 13, Zvezda dočekuje Taš, lider gostuje u Nišu

Šahistkinje 2. kolo: Čile-Srbija ½:3½, Barera Gomez-Tijana Blagojević ½:½, Monserat Morales-Jovana Erić 0:1, Paula Rejes-Adela Velikić 0:1 i Franciska Sančez-Marina Gajčin 0:1, Turska-Ukrajina 1:3, Gruzija-Litvanija 2½:1½, Hrvatska-Poljska ½:3½, Francuska-Egipat 4:0, Finska-Azerbejdžan 0:4, SAD-Uzbekistan 3:1, Danska-Nemačka 1:3, Jermenija-Norveška 4:0 itd. Plasman: 11 ekipa ima po 8 poena: Francuska, Azerbejdžan, Jeremnija, Španija, Mongolija, Peru, Indonezija, Kolumbija, Švedska, Brazil i Iran. Od 12-18. su plasirane ekipe sa po 7½ poena, a Srbija je 16.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Neizvesna veleslalomska trka zbog toplog vremena

Šahisti 2. kolo: Srbija-Kirgistan 3½:½ (Aleksandar Inđić-Semetej Tologontegin 1:0, Velimir Ivić-Mijail Markov ½:½, Robert Markuš-Asil Abdižaparov 1:0 i Ivan Ivanišević-Erzan Zaksilikov 1:0), Moldavija-Indija ½:3½, Norveška-Urugvaj 4:0, Belgija-Španija ½:3½, Poljska-Kolumbija 3:1, Filipini-Azerbejdžan 1:3 itd. Plasman: 1-9. Ukrajina, Indija 2, Uzbekistan, Turska, Gruzija, Argentina, Kuba, Crna Gora i Kanada po 8. Od 10-25. mesta su ekipe sa po 7½ poena, a Srbija je na 17. mestu.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, Amerikanke osvojile zlato

U sutrašnjem 3. kolu šahisti Srbije će igrati sa Gvatemalom, 83. selekcijom po rejtingu, dok su šahistkinje za rivalke dobile Filipinke, rangirane kao 39. Na startu Olimpijade Gvatemala je pobedila Sejšele sa 4:0 i Peru sa 2½:1½. Selekcija Filipina je maksimalnim rezultatom pobedila Guam, a Nikaragvu sa 2½:1½.

Foto: FIDE/Dr. Mark Livshitz