Juniori_reprezentacija_srbije

AMERIČKI FUDBAL

Juniori krenuli u Beč

Juniorska reprezentacija Srbije otputovaće noćas u ponoć put Beča, gde će u nedelju od 11 časova odigrati prijateljsku utakmicu sa vršnjacima iz Austrije, po mnogima možda i najjačom evropskom reprezentacijom. Utakmica će se igrati na Ravelline stadionu, a po njenom završetku će se na megdanu naći beogradski Vukovi i Wiena Vikingsi.

Ovaj meč biće i generalna provera izabranika trenera Zorana Damjanovića, pred baraž duel sa Francuzima u Parizu (23. aprila), u kome će u jednom meču odlučiti o plasmanu na Evropski juniorski šampionat u Španiji.

– Ovo je prva etapa, na dugom putu za Francusku i nadamo se Španiju, kao krajnje odredište – rekao je direktor reprezentacije Srbije Branko Vučinić. – Nadamo se da su pripreme u Karatašu dale rezultat, a posebno smo zadovoljni požrtvovanjem tih dečaka. Došli su iz Srbije, bez obzira na loše vreme koje je okovalo zemlju. Imamo realana problem, jer je pola reprezentacije koja se izborila za baraž sprečeno da igra, jer su prestareli. Ali smo verujem da smo od iskusnih i ovih novih momaka ponovo oformimo novi tim. Spontano pevanje srpske himne na poslednjem zajedničkom treningu uoči odlaska u Austriju, govori o timskom duhu koji je već oformljen.

Povezana vest:  Reebok udružio snage sa RED BULL X-ALPS izazovom: Hodanje u prirodi – uzbudljiv oblik fitnesa

Srbija će gostovati u Austriji, na poziv domaćina koji se takođe priprema za baraž meč sa Rusima. Po dolasku u Beč u ranim jutarnjim satima, sledi prvo odlazak u hotel, a zatim i trening u poslepodnevnim časovima.

– Ideja je da u Austriji svi igraju, da se vidi ko šta može i koliko. To je prilika da se još neki momci provere i dokažu uoči Francuske. Ne ide se po rezultat, iako se u sportu uvek igra za rezultat. Prevashodni cilj je da igrači prođu kroz akcije, ali i da vidimo gde se nalazimo u odnosu na evropsku elitu. Možda neko misli da će nas Austrijanci rasturiti, ali ako hoćemo da budemo najbolji, moramo da igramo protiv najboljih. Činjenica je da nas poštuju, čim su nas pozvali u goste, pa verujem da je ovo početak jedne lepe tradicije međusobne saradnje dva saveza – istakao je Vučinić.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Popovića zaustavio Bizon na Gran priju u Sofiji

Stručni štab u ovom meču neće moći da računa na sve igrače. Pored nekoliko povreda, u timu neće biti ni Stojanović i Đurović, koji će biti starteri u sledećem duelu Vukova i Vikingsa.

– Odobrio sam njihovo odsustvo, jer što se njih tiče nemam dilemu. Mislim da će im dosta značiti i ovako jak seniorski duel, a dobro smo upoznati sa njihovim kvalitetima – rekao je Damjanović. – Obzirom da nekoliko igrača neće moći da igra, pokušaćemo da sa timom kojim raspolažemo vidimo gde se kvalitetom nalazimo u odnosu na ostale evropske ekipe. Pored Stojanovića i Đurovića, neće igrati ni Tučak zbog problema sa pasošem. Biće to prilika za neke druge dečake da se dokažu.

O reprezentaciji Austrije, ima dovoljno informacija.

– Austrija je, gledali smo snimak, dobra, disciplinovana i sportski bezobrazna ekipa. Nisu ništa spektakularno, ali to što rade, rade jako dobro. Austrijanci i Nemcu su najjači, ali ovi prvi imaju peh da se sa Nemcima bore u svim velikim takmičenjima, pa ne ostvaruju vrhunske rezultate. Međutim, ko prati, zna da su te dve najozbiljnije reprezentacije u Evropi – smatra Damjanović, a zatim dodaje: – Ne očekujem ništa spektakularno, nemamo imperativ rezultata. Da vidimo šta možemo da očekujemo pred Francusku, kakve igrače imamo. Mislim da imamo ujednačeniji tim nego letos. Nemamo velike „zvezde“, koji se ističu na svojim pozicijama. Optimisti smo, ali ovaj meč moramo maksimalno da iskoristimo i hrabrom igrom protiv najjačih steknemo autoritet i veru u svoje mogućnosti.

Povezana vest:  SLOHKEJ LIGA, Partizan i Olimpija sutra igraju treći put ove sezone

Zanimljivo je da je reprezentacija Francuske poražena od vršnjaka iz Švedske (21:7), dok su Austrijanci bili ubedljivi protiv Skandinavaca (20:0).

– Kod juniora je situacija specifična i to ne mora ništa da znači. Razlika u kvalitetu nije takva kako na kraju rezultat pokaže. Francuzi su bili solidni protiv Šveđana, ali su ovi postizali poene. Prave se često glupe greške, pa rezultat ne oslikava realan odnos. Dok ne ukrstimo koplja, teško ćemo moći da prognoziramo snagu rivala – zaključio je Damjanović.