Vukovi_Panteri

AMERIČKI FUDBAL

Derbi centra na Adi Cigalniji

Utakmicama prvog kola u subotu i nedelju, počinje takmičenje u elitnoj diviziji Centar Superlige Srbije. Posle dve godine, napokon će najbolji srpski timovi biti okupljeni u borbi za jedinstveni trofej. Ova divizija ima osam ekipa, a prve dve će direktno ići u polufinale plej ofa.

Derbi kola, prema renomeu koje protivnici imaju, igraće se u nedelju na Adi Cigalniji (16 časova), gde će Vukovi ugostiti pančevačke Pantere. Vukovi su izvršili smenu generacija, ali su, osim nekoliko domaćih pojačanja, doveli i odličnog D-1 kvoterbeka Vinija Mirota. Takođe, u tim se vratio i dokazani raningbek Brendon Mekdauel. Veliko pojačanje sigurno će biti i jedan od najboljih vajdrisivera u zemlji Bratislav Bošnjak, koji je stigao iz Pančeva i debitovaće baš protiv svojih dojučerašnjih saigrača.

Posle zdravstvenih problema, trener Reks Stivenson je odmah posle utakmice sa Vijena Vajkinzima napustio tim, a za prvog trenera je imenovan donedavno asistent Ruben Drouns, bivša NFL zvezda. Međutim, ostaje da se vidi kako će tim preboleti odlazak igrača koji su bili okosnica tima (Lalić, Ristić, Todorović…), kao i Mutić i Uzelac koji će karijeru pokušati da grade u Nemačkoj prvoj ligi. Zanimljivo je da će Andrej Tasić biti više fokusiran na poziciju asistenta trenera, nego na igru.

– Utakmica sa Pančevom biće veliki izazov za mene, obzirom da mi je ovo prvi put da samostalno vodim neku ekipu. Nadam se da će ekipa pružiti dobru igru na početku našeg puta da budemo najbolji u ligi – rekao je kratko Drouns, a predsednik Vukova Goran Nišavić pojasnio ambicije. – Kao uvek idemo na titule u SAAF i CEFL. Iako je tim izmenjen u odnosu na prošle sezone, želimo da se približimo još korak ka zacrtanom cilju, a to je učestvovanje u Euroboulu u godinama koje su ispred nas. Sa stranim trenerima želimo da razvijemo talenat koji u Srbiji definitivno postoji.

Povezana vest:  Damiru Mikecu šampionska titula u Bundes ligi!

Pre derbija, prvi na scenu stupaju već u subotu (FK „Sušica“, 14 časova) jedni od ovogodišnjih favorita Divlji veprovi kojima u goste dolaze Celtisi iz Sombora. Veprovi su se silno pojačali ove sezone, doveli čak trojicu Amerikanaca i samim tim istakli kandidaturu za titulu. Vratili su na ovim prostorima dobro poznatog kvoterbeka Stena Bedvela, a njemu pridodali dvojicu D-1 igrača, blizance Džeremija i Brajana Pejtona.

Sa druge strane, Celtisi će biti na velikom iskušenju, obzirom da su u velikoj meri izmenili tim. Najveće pojačanje im je povratak kvoterbeka Branka Radoševića.

– Sa nestrpljenjem očekujem početak nove sezone i prvu utakmicu sa Somborom. Shvatamo da smo veliki favoriti na papiru u ovom takmičenju, ali to nas neće poremetiti. Ne zanima nas ko je protivnik ili koji je rezultat na semaforu. Jedino što je bitno za nas je da svaki igrač pobedi čoveka naspram sebe u svakoj akciji, da sprovodi naše zadatke do savršenstva i da dominira u igri od starta do kraja utakmice. Želimo da napravimo košmare našim protivnicima. Imamo najbolje navijače u Srbiji i očekujem da će tribine „Sušice“ biti ispunjene do poslednjeg mesta – rekao je Sten Bedvel, kvoterbek i glavni trener Kragujevčana.

Povezana vest:  Španci pooštrili borbu protiv dopinga

Da imaju vrlo respektabilan sastav, Anđeoski ratnici iz Čačka su pokazali već u pripremnom meču, u kome su posle pet meseci treninga, ubedljivo savladali Foresltanderse iz Mladenovac (72:12). Oni će u nedelju, na stadionu FK „BIP“ (14 časova), u duelu sa Vrbas Hantersima pokušati svima da dokažu da su i bez inostranih pojačanja kadri da se umešaju u borbu za titulu.

– Ove sezone smo fizički dosta spremniji u odnosu na prethodnu. Vredno smo trenirali, a ni kiša ni sneg nisu mogli da nas zaustave u pohodu na titulu. Mesec danas mo radili kondicione pripreme, što ćemo pokazati na terenu. Možda je odbrana malo oslabljena odlaskom nekoliko igrača iz prve postave, ali te rupe su popunili jako kvalitetni juniori. Prva utakmica sa Vrbasom biće teška, ali smo protiv Mladenovčana pokazali da imamo kvalitet – rekao je kapiten napada Miloš Jevremović, a na njega se nadovezao kolega iz odbrane Nikola Kovačević rečima: – Očekujem čvrstu utakmicu, jer su Vrbašani jako iskusna i jaka ekipa. U sezoni 2008. su bili bolji od nas, ali se nadam da ćemo im se revanširati.

Povezana vest:  Pet medalja i kvota u Vroclavu – vetar u leđa za nove izazove

Vrlo zanimljiv meč igra se u Novom Sadu, gde će domaći Dukesi na svom stadionu FK „Kabela“ (15 časova) dočekati Plave Zmajeve iz Beograda.

– Sezonu počinjemo protiv mlade i talentovane ekipe, koja je kao i mi imala kadrovske prbobleme u proteklim mesecima. Što se naše ekipe tiče, dugo smo se spremali, pa, iako igrački značajno oslabljeni, nadamo se dobroj i kvalitetnoj utakmici, a uz malo sreće i pobedi – rekao je predsednik kluba Igor Stanišić, dok je kapiten odbrane Mladen Knežević napomenuo da će greške odrediti pobednika.

Zmajevi se uzdaju u Palepalea, pojačanje sa Havaja na poziciji kvoterbeka.

– Moguće je da nam celo prvenstvo zavisi od utakmice protiv Đuksa. Nadam se da ćemo uz dobru partiju da upišemo bodove na tabeli, iako očekujem pravu rovovsku borbu. U prijateljskom meču sa Indiansima smo uočili greške u oba pravca, pa smo pokušali da ih ispravimo u poslednjih nekoliko treninga – rekao je Žarko Stupa, defanzivni koordinator Zmajeva.