normal_2010mascotsZOI VANKUVER

NORDIJSKO TRČANJE 30KM

Prvo zlato Justine

 

Posle 30 kilometara neverovatnih napora u nordijskom trčanju za dame na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, Justina Kovalčik iz Poljske uspela je da u uzbudljivom finišu dođe do najsjajnijeg odličija, prvog takvog na olimpijskim igrama.

Poljakinja je trku završila za 1:30:33,7 časova, a od samog starta bila je na čelnoj poziciji, ali je u poslednjih pet kilometara gledala u leđa najvećeg rivala Norvežanke Marit Bjoergen.

Kakva je borba vođena između ove dve takmičarke najbolje govori podatak da su jedna pored druge prošle poslednjih 150 metara, ali je na kraju Norvežanka posle 30 kilometara bila svega tri desetinke sporija i morala se zadovoljiti srebrnom medaljom.

Povezana vest:  SD Crvena zvezda promovisalo kalendar za 2010

Bronzanu medalju osvojila je Aino-Kaisa Saarinen iz Finske koja je od pobednice bila sporija više od minuta.

Finkinja je na 15. kilometru bila na drugoj poziciji, da bi na 25. bila tek sedma. Međutim, sjajnim tempom u poslednjih pet kilometara uspela je Saarinenova da popravi plasman za četiri mesta i dođe do bronze.

Četvrtu poziciju zauzela je Nemica Evi Stele Sahenbaher, koja je na polovini trke bila van vodećih deset, ali je ipak uspela da dođe do prvi pet u drugih 15 kilometara, a na kraju je imala zaostatak od 1:20 minuta.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Mladost dolazi u Pionir

Ipak, iako nije uspela da osvoji odličije epitet da bude junak jučerašnje trke svakako je zaslužila Masako Išida iz Japana.

Devojka iz zemlje izlazećeg sunca bila je tek na 32. mestu na petom kilometru, ali je od tog momenta brzo došla na petu poziciju, koju je na trenutak izgubila na 25. kilometru da bi se na kraju ipak zasluženo našla na petom mestu sa 1:22 sekunde zaostatka u odnosu na pobednicu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Livia Santo i Robert Ernješi osvojili zlatne, Vilmoš Zavarko srebnu medalju na Svetskom kupu u Talinu

Bez medalje u napornoj trci ostale su i Šveđanka Šarlota Kala na šestom, kao i dve Norvežanke Terese Johaug i Kristin Stoermer Steira na sedmom, odnosno, osmom mestu.

Rezultati: 1. Kovalčik (Poljska) 1:30:33,7 minuta, 2. Bjoergen (Norveška) + 0,3, 3. Saarinen (Finska) + 1:05,0, 4. Stele-Sahenbaher (Nemačka) + 1:19,2, 5. Išida (Japan) + 1:22,8, 6. Kala (Švedska) + 1:23,9, 7. Johaug (Norveška) + 1:27,6, 8. Steira (Norveška) + 1:30,7, 9. Olson (Švedska) + 2:26,6, 10. Loren Filipo (Francuska) + 2:37,7….