Red Bull Paper Wings_ns_1

RED BULL PAPER WINGS
U Novom Sadu svetski rezultati
 
Red Bull Paper Wings_ns_4Regionalno finale najvećeg svetskog takmičenja u bacanju papirnih avion imalo je svoj epilog sinoć (10. Marta) u Novom Sadu. 36 najboljih pilota borilo se za odlazak na svetsko finale Red Bull Paper Wings takmičenja, a rezultati pobednika s pravom ulivaju nadu da se na svetskom finalu može i do jedne od medalja! Predstavnici Srbije bili su najuspešniji na regionalnom finalu, pa će se tako Alen Alavanja i Miroslav Đorđević iz Novog Sada i Nemanja Maksimović iz Kragujevca naći na finalu u Austriji.
Najbolji konstruktori-piloti papirnih aviona iz Srbije, Makedonije i Crne Gore učestvovali su sinoć u Novom Sadu na regionalnom finalu najvećeg svetskog takmičenja u bacanju papirnih aviona pod nazivom Red Bull Paper Wings.
Već tokom treninga videla se ozbiljnost, želja i spremnost takmičara za postizanjem vrhunskih rezultata. Takmičari su tokom zagrevanja svojom pripremom i razgibavanjem odavali utisak da se radi o nekoj atletskoj disciplini, a ne o takmičenju u bacanju papirnih aviona. Ipak, papirni avioni koji su leteli na sve strane, uzduž i popreko, od poda do plafona jesno su stavljali do znanja da se radi o regionalnom finalu Red Bull Paper Wingsa.
Finale je otvorila disciplina daljinski let. Dvanaest najboljih takmičara, među kojima je bio i učesnik svetskog finala iz 2009. godine u disciplini vremenski let Mihajlo Petrović, ređali su se na “crti”. Svoja dva pokušaja najbolje je iskoristio Alen Alavanja iz Novog Sada koji je popravio svoj rezultat sa kvalifikacija za 7 metara, bacivši aviona čak 40,16 metara. Nakon takmičenja Alen je izjavio: “Nisam očekivao pobedu, mislio sam da će pobednik sa novosadskih kvalifikacija baciti još bolje nego pre nedelju dana. Proteklih nedelju dana sam radio na doradi mog modela i izgleda da je to presudilo da ja pobedim.” Alen će predstavljati Srbiju u daljinskom letu, a na pitanje šta očekuje od svetskog finala, Alen je rekao: “Prvenstveno očekujem dobru zabavu, ali i dobar rezultat! Do svetskog finala ima još mesec i po dana pa ću se potruditi da to vreme iskoristim za pripremu kako bih svoju zemlju predstavio u najboljem svetlu!”. Drugoplasirani u daljinskom letu bio je Vladimir Petrović sa letom od 39 metara, dok je treće mesto pripalo Saši Boškoviću sa 36,14 metara.
Druga disciplina večeri bila je vremenski let. Za razliku od prethodne discipline, krila aviona su imala daleko veću površinu, a oblik aviona kod većine takmičara bio je pravougaon. Kako bi avion što duže ostao u vazduhu, takmičari su se izvijali čak do poda hvatajući zamah da izbace avion što više. Kragujevčanin Nemanja Maksimović imao je najbolju ruku i avion. Nemanja je u svom prvom pokušaju poslao avion do samog plafona Aule Novosadskog sajma, a nakon par krugova po sali avion se prizemljio u vremenu 11,43 sekundi. Drugo mesto zauzeo je Josip Gajević sa 9,56 sekundi provedenih u vazduhu, a trećeplasirani je bio Stevan Babin sa vemenom 9,08 sekundi.
Poslednja disciplina – akrobatski let, bila je i najatraktivnija disciplina na Red Bull Paper Wings regionalnom finalu. Takmičari su imali jedan minut vremena da sa svojim performansom i akrobatskim letom zadive žiri u čijem su sastavu bili najbolja srpska skakačica u dalj Ivana Španović, vazduhoplovni novinar Petar Vojinović i stjuart Flaj Emirejtsa Branislav Ćirić. U ovoj disciplini, takmičari su prikazali svoje veštine koristeći avione sa bumerang efektom, padobranima, helikopterima, a najupečatljiviji utisak ostavio je Miroslav Đorđević koji je ulogom klovna i madjioničara sa svojih pedesetak aviona različitih dimenzija i boja, osvojio svih 30 poena. Miroslav je pobedom u akrobatskom letu postao i dvostruki nacionalni šampion, obzirom da je i 2009. godine pobedio u ovoj disciplini i predstavljao Srbiju na svetskom finalu. Miroslav je nakon pobede izjavio: “Dešavanje je bilo daleko kvalitetnije i bolje organizovano nego 2009. godine. Sa nestrpljenjem očekujem svetsko finale Red Bull Paper Wingsa i nadam se da ću i tamo imazi zapažen rezultat.”. Drugo mesto, sa 26 poena, zauzeo je takmičar Dime Stojčevski iz Makedonije dok je trećeplasirani bio Nikola Mijomanović iz Crne Gore sa 25 poena.
Svetsko finale Red Bull Paper Wings takmičenja biće održano 4-5. maja u Hangaru 7 u Salzburgu, Austrija.

 

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Senzacija - prva Iranka u istoriji na ZOI