draganaterzic_(desno) 

RITMIČKA GIMNASTIKA
Međunarodna sutkinji Dragana Terzić u Londonu
 
Međunarodni sudija i član GD „Palilula“, Dragana Terzić u ponedeljeak, 6. avgusta putuje na Olimpijske igre u London, pa će Srbija bar na taj način u ritmičkoj gimnastici imati predstavnicu!
Terzićeva je pozvana da na OI obavlja funkciju referentnog sudije, a Svetska gimnastička federacija (FIG) je još pre nekoliko meseci pismeno obavestila Gimnastički savez Srbije o ovom izboru, koji je bio – očekivan!
Od početka olimpijskog ciklusa, na sva tri prvenstva sveta (Mie/Japan 2009,  Moskva/Rusija 2010. i Monpelje/Francuska 2011), Terzićeva je obavljala dužnost referentnog sudije za artistiku. Dragana je jedna od samo 4 sudije u svetu koje su 2009. godine izabrane na ovu poziciju i sve do kraja ovog olimpijskog ciklusa je zadržala to imenovanje.
Na Olimpijskim igrama u Londonu će zauzimati poziciju prvog referentnog sudije sveta za artistiku!
Poslednjih mesec dana je Dragana Terzić neprekidno bila na putu na poziv nacionalnih gimnastičkih federacija čije će reprezentativke učestvovati na Igrama. Sarađivala je sa olimpijkama Španije, Grčke, Kipra, Azerbejdžana, Bugarske, Rusije i Belorusije, jer su ove svetske sile u ritmičkoj gimnastici neposredno pred odlazak u London želeli savete od Terzićeve!
– Poslednje dve godine mi je praksa da obilazim reprezentacije koje žele moj savet i za to vreme sam imala pozive iz preko desetak zemalja – objašnjava Dragana Terzić. – Sarađivala sam sa mnogim olimpijkama i prema onome što sam videla, očekujem neverovatnu borbu za medalje, posebno u grupnim vežbama. U ovoj konkurenciji će Rusija, Belorusija, Bugarska, Italija i Španija voditi gotovo ravnopravnu borbu za svako odličje. Kada je individualna konkurencija u pitanju, tu je najveći favorit olimpijska pobednica iz Pekinga, Ruskinja Evgenija Kanajeva, a treba očekivati će se još jedna Ruskinja okititi medaljom. Ruski stručni štab će nadam se izabrati  jednu od dve Darije, Kondakovu ili Dmitrijevu.
Referentni sudija, a Terzićeva ce biti jedna od njih 4 u Londonu, se bira iz redova  najobjektivnijih i najboljih sudija sveta, jer sa svoje pozicije može da promeni konačnu ocenu sudijske komisije (12 sutkinja) i tako direktno odluči o plasmanu svake takmičarke, a samim tim i o nosiocima medalja i tituli olimpijske šampionke. Iako je svaka njena ocena, a pogotovo one kojima je do sad menjala ocenu sudijske komisije i rang takmičarki na prvenstvima sveta, bila pomno i detaljno analizirana, Dragana Terzić je od prvog dana do danas, na ovoj poziciji. Analize pokazuju da je ocenu sudijske komisije svaki put izmenila opravdano, iako je svojom odlukom čak 11 puta ispravila odluku sudijskog žirija i direktno odlučila o nosiocima medalja na svetskim prvenstvima.
Napredovanje Dragane Terzić, od 2001. godine kada je stekla prvu licencu međunarodne sutkinje teklo je nezabeleženo brzo u analima FIG: već 2005. godine stiče tada najviši postojeći rang sudije – „expert FIG“ sa drugim najboljim rezultatom na svetu, a olimpijski ciklus 2005-2009. završava kao najviše rangirana sutkinja sveta za izvođenje!

 

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Hokejaši Partizana posle produžetka bolji od Slavije iz Ljubljane