plakat_balkanski_sampionat_2012_engleski

Balkanski Jet ski šampionat 25. avgusta u Zemunu

Jet Ski Savez Srbije u subotu 25. avgusta sa početkom u 10 sati, na plaži Lido u Zemunu, organizuje Balkanski Jet ski šampionat, na kome će učestvovati 10 zemalja iz okruženja, a takođe u nedelju 26. avgusta biće održan i šampionat paraplegičara Srbije.

Već drugu godinu za redom u organizaciji Jet Ski saveza Srbije organizuje se Balkanski šampionat. Ovo takmičenje je otvorenog karaktera, kako bi se omogućilo učešće što većeg broja takmičara iz zemalja u okruženju, a koji nisu u mogućnosti da uzmu učešće u Evropskom ili Svetskom šampionatu ili im je potrebno još iskustva i vežbe. Učešće u takmičenju pored srpskih vozača, potvrdili su i takmičari iz Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke, Mađarske, Ukrajine, i iz drugih zemalja.

Povezana vest:  RAGBI 13, KVALIFIKACIJE ZA SVETSKI KUP, Baćuške jače od Orlova

Takmičenje je širokog spektra sa mnoštvom kategorija za različite nivoe znanja – od potpunih početnika do profesionalnih vozača, a u okviru takmičenja održaće se i posebne kategorije za žene.

U nedelju 26. avgusta, organizovaće se i promotivno takmičenje namenjeno paraplegičarima, jer se u profesionalnom jet ski sportu takmiče i ljudi sa smetnjama u razvoju, kao i invalidi u specijalno dizajniranim i prema njihovim potrebama prilagođenim plovilima.

Povezana vest:  NHL, Winter Classic pred 68 hiljada gledalaca: Kapitalsi slavili su Pitsburgu

Prva pojava jet ski sporta je zabeležena u SAD-u početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je uz veliku pomoć Kawasaki Motors Corp. osnovana United States Jet Ski Boating Association. 1982. godine Asocijacija menja ime u International Jet Sports Boating Association (IJSBA) – Međunarodna Jet Ski Asocijacija. Danas broji 84 zemlje članice, a naša zemlja je punopravni član od 1993. godine.
Nešto kasnije, formira se European Jet Sports Boating Association (EJSBA) – Evropska Jet Ski Asocijacija, koja broji 24 zemlje članice. Sa početkom održavanja takmičenja, počinje i uspon jet ski sporta koji se rezultuje osnivanjem velikog broja jet ski Saveza i Klubova na teritoriji Amerike, Azije i Evrope.

Povezana vest:  ŠAH, Borben start ženskog šampionata Srbije u šahu