sah

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA ISTANBUL 2012

Pobeda šahista, remi šahistkinja

 

U sedmom kolu šahovske Olimpijade u Istanbulu, muška reprezentacija Srbije pobedila je Egipat rezultatom 3:1, dok su šahistkinje protiv Vijetnama igrale nerešeno 2:2. Posle druge uzastopne pobede, šahisti se nalaze na 19. mestu sa deset bodova, koliko ima i 13-plasirana selekcija, a u narednom kolu igraće protiv Indije.

Šahitkinje su posle sedmog kola na 13. mestu sa deset bodova, a sutra će imati najteži zadatak do sada, jer se sastaju sa Gruzijom, koja je po prosečnom rejtingu treći favorit za titulu.

Povezana vest:  KUGLANJE, NAŠI U SVETU: Srbi bez poraza u Austriji, Železarna ruši redom!

Šahisti su iskoristili dobar žreb i zabeležili četvrtu pobedu na olimpijskom turniru. Ivan Ivanišević, Miloš Perunović i Dušan Popović lako su dobili svoje partije, dok je Robert Markuš neočekivano poražen belim figurama.

Očekivalo se da bi šahistkinje mogle da pobede selekciju Vijetnama, koja je po prosečnom rejtingu devet mesta lošija od našeg tima, ali je jučerašnji težak poraz protiv Poljakinja očigledno ostavio traga. Jedinu pobedu postigla je Anđelija Stojanović, koja je efektno matirala protivnicu, a posle pet startnih pobeda, Marija Manakova je doživela drugi uzastopni poraz.

Povezana vest:  SOFTBOL, Srbiji bronza, Sloveniji zlato

Ona je juče bila tragičar, jer je, želeći da spasi što se spasiti može, nepotrebno forsirala u simbolično boljoj poziciji i na kraju izgubila, a to očigledno nije prebolela.

Egipat – Srbija 1:3

Basem Amin – Ivan Ivanišević 0:1 (30), Robert Markuš – Ahmet Adli 0:1 (43), Mohamed Ezat – Miloš Perunović 0:1 (40), Dušan Popović – Hasan Labib 1:0 (27).

Srbija – Vijetnam 2:2

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršeru veleslalom u Italiji

Nataša Bojković – Ngujen Mai remi (32), Le Kjen Tijen – Marija Manakova 1:0 (52), Anđelija Stojanović – Hoang Ti Nu 1:0 (29), Pam Bih Ngok – Marija Rakić remi (68).

U konkurenciji šahista u vođstvu je Rusija sa 13 bodova, ispred Kine i Ukrajine sa bodoma manje. Po 11 bodova imaju Jermenija, Mađarska, SAD, Azerbejdžan, Nemačka, Uzbekistan, Filipni, Engleska i Makedonija.

U konkurenciji šahistkinja Kina, Rusija i Poljska imaju po 12 bodova. Bod manje sakupile su Ukrajina, Francuska, Mađarska, Vijetnam, Indija, Španija i Uzbekistan.