Korac_i_Naumovic_dele_prvo_mesto,_na_trecem_mestu_Janicijevic_(s_leva_na_desno)

Tesno za najboljeg padobranca

Ovaj ponedeljak Srbija je dočekala sa dva nova državna prvaka – u padobranstvu i balonarstvu. Nakon tri dana takmičenja, 261 skoka koji su izvodili naši padobranci, u generalnom plasmanu prvo mesto su podelili Ljubiša Naumović iz Aerokluba “Paraćin”, i Radoslav Korać iz Padobranskog kluba “Grifon” Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Zbog deljenog prvog mesta, drugo mesto nije dodeljeno, a na trećoj poziciji našao se Miroljub Janićijević iz Padobranske ekipe Vojske Srbije “Nebeske vidre”. Najbolja ekipa u generalnom plasmanu je iz PK ”Grifon”, na drugom mestu su “Nebeske vidre”, a AK “Paraćin” je osvojio bronzanu medalju.

Naši takmičari su skokove izvodili sa visine od 1000 metara sa koje je trebalo da slete na cilj prečnika 3 cm i pogode ga, dok su figure izvođene sa visine od 2000 m.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Tesa Vorli pobednica veleslaloma u Sent Moricu

Na takmičenju, koje je na aerodromu “Lisičiji Jarak” organizovao Vazduhoplovni savez Srbije, učestovalo je 25 padobranaca u disciplini skok na cilj, a 23 takmičara nadmetala su se za titulu najboljeg u disciplini figure. Najbolji srspki padobranac u figurama je Slobodan Terzić (PK “Grifon”), a za njim su se na rang listu upisali Ljubiša Naumović (AK “Paraćin) i Radoslav Korać (PK “Grifon”). Najbolji  “ciljaši” su Aleksandar Cvetković (AK “Smederevo), Radoslav Korać i Ljubiša Naumović.

Za to vreme na sličnim visinama izboren je još jedan državni prvak – Srđan Srdić koji se u Senti treću godinu za redom izborio za titulu najboljeg pilota balona u Srbiji.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Vojvodina ubedljiva protiv Partizana u "Pioniru" (9:3) za drugo mesto pred plej-of

Sjajne vazduhoplovne vesti stigle su u međuvremenu od naših sportista koji učestvuju na Svetskom prvenstvu u Slovačkoj. Pored pet medalja koje su osvojili prvog dana, raketni modelari iz Srbije su poslednjeg dana osvojili grupni pehar za najbolji seniorski tim sveta i treće mesto za juniorski tim. Po prvi put od kako se takmiči Srbija, naši raketaši osvojil su grupni pehar za najbolju reprezentaciju za svetu.

Neposredno pre ovo velikog finala, naša reprezentacija u raketnom modelarstvu je u svoj kofer trofeja na Svetskom prvenstvu dodala i sledeća odličja: Vesna Katanić je osvojila srebrnu medalju u kategoriji kaketoplana i bronzanu u istoj kategoriji juniora; Vladimir Čipćić je osvojio zlatu medalju u kategoriji makete za postizanje visine i time postao novi svetski prvak u ovoj kategoriji; Miodrag Čipćić je postao novi svetski šampion u kategoriji makete za postizanje visine.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlato i bronza za srpske slabovide kuglaše u Poljskoj

Naročito plodonosni naši modelari bili su u kategorijama rakete sa padobranom gde je Zoran Katanić osvojio prvo mesto, Živan Josipović treće, a ekipno je naša ekipa postasla prvak sveta. U kategoriji rakete za postizanje visine, Zoran Katanić je osvojio treće mesto pojedinačno, dok je reprezentacija na prvom mestu. Juniori su se takođe iskazali u disciplini S6A– Luka Volarević je treći, a naša ekipa najbolja na svetu. U kategoriji S9A, ekipa Srbije je ponovo na prvom mestu, a Vesna Katanić šampion sveta.

Sve u svemu, naša ekipa se vraća iz Rumunije sa čak 20 zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja!