mos omladinaMinistarstvo omladine i sporta izdvojilo 45 miliona dinara za podsticanje saradnje udruženja i kancelarija za mlade na lokalnom nivou

Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić potpisala je ca predstavnicima omladinskih organizacija i kancelarija za mlase ugovore o realizaciji 50 projekata koji imaju za cilj unapređenje saradnje udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza sa kancelarijama za mlade na ostvarivanju javnog interesa u oblastima omladinskog sektora na lokalnom nivou ukupne vrednosti 45 miliona dinara.
Pozdravljajući predstavnike omladinskih organizacija i kancelarija za mlade, ministarka omladine i sporta istakla je da ne postoji društvena oblast u Srbiji koja je bliža Evropskoj Uniji od omladinske politike:
-Naša zemlja na ovom polju predstavlja lidera koji se ističe kao primer i u zemljama članicama EU, i upravo su to poruke koje dobijamo iz Evropskog saveta u Strazburu i Evropske komisije u Briselu. Saradnja među različitim društvenim strukturama , zajednički poduhvati koji za cilj imaju pozitivan stav prema radu i prema mogućnostima koje se pružaju su suštinske poruke kako Evrope, tako i našeg Ministarstva- rekla je Alisa Marić. Prema njenim rečima, za realizaciju aktuelnog konkursa i 50 prihvaćenih aktuelnih projekata Ministarstvo omladine i sporta izdvaja 45 miliona dinara.
-Od ulaganja u mlade nećemo odustati, a najmanje u vremenima u kojima se borimo za bolje sutra. Od vas okekujemo kreativnost, energiju i dobru volju za novim poduhvatima-poručila je ministarka Marić predstavnicima omladinskih organizacija i kancelarija za mlade.
Predstavnik udruženja „Nova vizija“iz Prijepolja Mirsada Duran se ispred ostalih udruženja za mlade zahvalio Ministarstvu omladine i sporta koje je od svog osnivanja iniciralo i dalo značajnu podršku razvoju omladinske politike u svim opštinama i gradovima koji su sistemski želeli da se bave problemima mladih:
-Odabrani projekti za cilj imaju unapređenje života mladih ljudi u Srbiji-rekao je Duran.
Ispred mreže od 141 kancelarije za mlade (KZM) u Srbiji na svečanosti je govorio koordinator KZM Pirot, Miloš Colić. On je istakao veliki značaj koji kancelarije imaju za mlade, naročito u manje razvijenim sredinama.
Od početka ove godine Ministarstvo omladine i sporta je raspisalo 14 konkursa namenjenih udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima, zadužbinama i fondacijama i do sada odabralo 140 projekata za čije finansiranje tokom 2013. godine biti izdvojeno skoro 200 miliona dinara. Ovi konkursi su usmereni ka sprovođenju ciljeva Nacionalne strategije za mlade i aktivnosti planiranih Akcionim planom, ostvarivanju javnog interesa u oblastima omladinskog sektora koji su navedeni u Zakonu o mladima, ostvarivanju međunarodne saradnje u omladinskoj politici, podizanju kapaciteta udruženja mladih i neformalnih grupa za pisanje projekata i njihovo učešće u programima Evropske unije, procesu podsticanja i promocije aktivizma i volonterizma mladih itd.

Povezana vest:  KARLING, Predsednik OKS Vlade Divac uručio pehare pobednicima prvog Karling prvenstva Srbije