Ivana Stevanovic Dragan Atanasov Vladimir Grbic 1Predstavljen model za zaštitu dece i mladih u sportu

Centar za prava deteta pokrenuo je projekat „Prevencija i zaštita dece od nasilja u sportu“ – Poentiraj u sportskom duhu, koga finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava. Projekat se realizuje u Republici Srbiji u periodu od 17. aprila 2013. do 17. aprila 2014. godine. Projekat treba da doprinese unapređenju sistema prevencije i zaštite mladih sportista od nasilja u sportskom okruženju, kao i da kroz uključivanje trenera, mladih sportista i roditelja dođe do zajedničkih rešenja i modela koji bi trebalo da pomognu da bavljenje dece sportom ujedno bude bezbedno i motivišuće.
-Iako Zakon o sportu podrazumeva da je deci potrebno omogućiti bezbednu sredinu za bavljenje sportom, potrebno je dati jasni normativni okvir za zaštitu dece u sportu od svih oblika zlostavljanja i diskriminacije – izjavio je Dragan Atanasov, pomoćnik ministra omladine i sporta, otvarajući Nacionalnu konferenciju „Unapređenje sistema zaštite dece i mladih od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima“. Konferenciju je organizovao Centar za prava deteta u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.
Na konferenciji je predstavljen Model Protokola za zaštitu dece i mladih od nasilja u sportskim i rekreativnim aktivnostima, njegov značaj za unapređenje sistema zaštite dece i mladih od nasilja i diskutovan okvir za njegovu primenu i dalje unapređenje sporta za decu i mlade. Okupljajući predstavnike relevantnih ministarstava i institucija, sportskih saveza i organizacija, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave prevencijom i zaštitom dece od nasilja, sportske stručnjake i stručnjake u sportu, mlade sportiste i sportistkinje, roditelje mladih sportista i sportistkinja, na konferenciji se govorilo o važnosti unapređenja sistema zaštite dece i mladih od nasilja u sportskim i rekreativnim aktivnostima.
Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki rekao je sledeće:
– Sport govori jezikom univerzalnih vrednosti potrebnih svakom društvu, te je stoga neophodno sprečavati i sankcionisati negativne pojave u sportu koje ugrožavaju decu i koje potiru sve ono dobro čime sport može da dorpinese društvu.
Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Martin Kern, obraćajući se na konferenciji istakao je da deca moraju biti tretirana kao jednaka, časno i sa poštovanjem, ne zato što su ona „naša budućnost“ ili zato „što će jednog dana biti odrasli“, već zbog toga što su ona ljudska bića danas. Iako je 2005. godine Srbija potpisala Generalni protokol o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, oblast sporta nije bila posebno obuhvaćena i postala je ozbiljna prepreka za puno ostvarivanje zaštite dece od nasilja. Posledice se ogledaju u visokoj toleranciji dece, posebno dečaka, na nasilje u sportskom okruženju, nedostatak mehanizama prevencije i zaštite, što se vidi kroz povećanje broja pojedinačnih slučajeva nasilja i raširenom nasilju na sportskim dešavanjima.
„Ovaj protokol je važan posebno sada kada je Srbija na dobrom putu da postane deo Evropske unije i kada je otpočela pregovore za priključenje. Verujem da će protokol, jednom kada bude primenjen, ostvariti dobar rezultat u praksi,“ naglasio je Kern.
Menadžerka projekta Milena Golić Ružić istakla je da će se Centar za prava deteta zalagati da Model Protokola za zaštitu dece i mladih od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima preraste u podzakonski akt.
-Kada ovaj model dobije snagu podzakonskog akta, obezbediće se mnogo veća efikasnost nacionalnog sistema zaštite dece i mladih od nasilja u sportu.“
Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar istakao je da će Sportski savez Srbije i ubuduće podržavati aktivnosti koji vode brigu o zaštiti dece i mladih u sportu i društvu.
-Sportski savez Srbije će učiniti sve da se ceo model primeni i u praksi i prenese do škole, porodice, roditelja i dece, trenera i klubova.
Na konferenciji su učestvovali i dr Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Brankica Janković iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i predsednica Saveta za prava deteta pri Vladi Republike Srbije, Biljana Lajović, koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nenad Manojlović, trener i bivši selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Vladimir Kitanović, sportski psiholog iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Vladimir Grbić, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Nina Micić, reprezentativka Republike Srbije u snoubordu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Vera Štampić i Novaković pobednici „Novogodišnjeg turnira" u Pančevu