Reprezentacija Srbije AF juniori

EFAF POTVRDIO: Srbija učestvuje na prvenstvu i u kvalifikacijama
 
Na sajtu Evropske federacije američkog fudbala (EFAF) osvanula je potvrda učešća reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu C grupe u seniorskoj, odnosno u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u juniorskoj konkurenciji.
Iako učešće našeg nacionalnog tima ni jednog trenutka nije dolazilo u pitanje, neažurnost dela sajta evroske federacije učinio je da deo javnosti koja prati dešavanja u američkom fudbalu brazrazložno bude zabrinuta da li će se srpske reprezentacije uopšte takmičiti.
Zvanično glasilo evropske federacije američkog fudbala je potvrdilo da će u najznačajnijem međunarodnom nacionalnom takmičenju, biti održano takmičenje u okviru grupe C, čiji će pobednik naredne godine igrati u B grupi. Tako je, pored Srbije, potvrđeno učešće Holandije, Rusije, Švajcarske i Belorusije, pa će to biti lepa prilika da  vidimo gde se nalazimo u odnosu na ove ekipe. Oni koji duže prate dešavanja vezano za našu reprezentaciju, znaju da smo već odmeravali snage sa Švajcarcima i Rusima. Iako nam je ukupni skor negativan (0-2), bitno je istaći da je svaki od tih duela bio je tokom 2007. godine, a da je američki fudbal u Srbiji u međuvremenu nesumljivo značajno napredovao.
Potsećanja radi, prvi duel je bio protiv Rusa, održan 30. marta 2007. godine na stadionu FK „Kabel“ pred oko 2.000 gledalaca, što je bio i drugi meč našeg nacionalnog tima, posle pobede nad Slovencima. Doživljen je prvi poraz, a rezultat 0:34 (0:6, 0:8, 0:7, 0:13) govori jasno da u tom trenutku nismo bili dorasli slovenskoj braći.
Usledili su dueli na Evropskom prvenstvu u Austriji u avgustu 2007. godine, na kome smo zauzeli četvrto mesto među pet ekipa. Do finalnog turnira koji se igrao u Beču, Srbi su došli posle razigravanja u Vofsbergu. Posle debakla protiv prejake Austrije, koja je na dominatan način osvojila turnir, Srbija je pobedila Norvešku 14:6 (7:0, 7:0, 0:6, 0:0), što je i bila prva zvanična pobeda u istoriji ovog sporta.
U borbi za treće mesto, na stadionu Viena Vajkingsa u Beču, Švajcarci su predvođeni kvoterbekom Markom Glavičem slavili rezultatom 32:19 (8:13, 14:0, 3:6, 7:0), ali je Srbija već tada pokazala da je blizu ove selekcije. Zanimljivo je da je na tom takmičenju Holandija takmičenje završila sa dva poraza još u grupi, osvojivši peto mesto, ali se zbog čudnog sistema takmičenja nije našla oči u oči sa našom selekcijom.
Plan realizacije priprema seniorske reprezentacije, biće predstavljen predstavnicima klubova na predstojećoj Skupštini SAAF, koja će se održati u februaru.
Što se učešća juniorske reprezentacije tiče, tu i nije bilo nikakvih dilema, a selektor Zoran Damjanović je sa svojim stručnim štabom već organizovao jedno okupljanje naših najboljih juniora, na koje će, sa određenim odstupanjima, računati ne samo tokom kvalifikacija, već i 2013. godine, ukoliko se plasiramo na Evropsko prvenstvo.
Što se sistema takmičenja juniorskog šampionata tiče, srpski juniori će najpre morati da pobede stare poznanike, Veliku Britaniju, preko kojih su već prešli na turniru u Kragujevcu 2010. godine. Ukoliko slave, ići će na pobednika meča Italija – Holandija/Švajcarska i eventualnim trijumfom u tom meču došli bi do poslednjeg kvalifikacionog stepenika, na kome smo se prošle godine okliznuli u duelu sa Francuskom. U ovom slučaju, pobednik neće biti ništa lakši, jer će se ići na Šveđane, trećeplasirane sa poslednjeg EP u Sevilji.

 

Povezana vest:  Milorad Živković novo pojačanje Veprova