vuk-dincic 

EFAF nem, ipak uskoro selektor!
 
Po Srpsku asocijaciju američkog fudbala stiglo je nekoliko pozitivnih vesti. Prva je iz EFAF, koji je najavio da će Srbija na predstojećoj Skupštini u Berlinu biti primljena kao punopravni član. O svemu tome i aktuelnom trenutku vezano za Evropsko prvenstvo C grupe, izboru selektora, govori predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Vuk Dinčić.
– Posle dugotrajne procedure, u kojoj je evropska federacija tražila da ispunimo određene uslove, dobili smo informaciju da ćemo ovog puta biti definitivno primljeni u društvo ostalih evropskih asocijacija – potvrdio je Vuk Dinčić.
Usledila je i vest o nečemu što smo već najavili, a to su uvećana budžetska sredstva u odnosu na prošlu godinu koje će izdvojiti Ministarstvo omladine i sporta.
– To pre svega govori da uspevamo da se i u nadležnim institucijama izborimo da dobijemo sve bolji status. Moramo da budemo zadovoljni, jer su svi svesni da živimo u teškoj ekonomskoj situaciji. Međutim, u Ministarstvu su prepoznali da u ovoj sezoni imamo dva vrlo bitna projekta, učešće i aktivnosti dve reprezentacije, seniorske i juniorske i izašli nam u susret. Prošle godine je bio aktivan samo juniorski nacionalni tim, pa se pojavila realna potreba za uvećanjem budžetskih novčanih sredstava. Zato smo jako zahvalni ljudima u Ministarstvu, jer su uspeli da nađu način da nam uvećaju davanja.
Selektor seniorske reprezentacije još nije izabran, a još nije ni predstavljen plan rada reprezentacije.
– Sve je to vezano sa EFAF-om. Još nemamo konačan stav evropske federacije oko formata odigravanja Evropskog prvenstva. U pojedinim trenucima bilo je pojedinih nagoveštaja da se ono neće ni održati, pa smo sve naše aktivnosti morali da stopiramo, kako se ne bi dogodilo da dogovorimo saradnju sa selektorom, a da do takmičenja uopšte ne dođe.
Na pitanje da li će uopšte biti Evropskog prvenstva C grupe, Dinčić kaže:
– Ubeđen sam da će biti. Prvo se licitiralo sa 15. februarom, a zatim i 3. martom kao krajnjim rokom kada je EFAF trebao da nas obavesti o sistemu takmičenja, ali ni tada nismo dobili konačnu informaciju. Shvatamo da je u ekonomska kriza uzdrmala celu Evropu i da oni pokušavaju da dođu do najboljeg mogućeg rešenja, kako bi se takvo takmičenje iskoristilo za promociju američkog fudbala. Problem je što nas stovremeno to stavlja u vrlo nezgodan položaj, jer je osnova da planove moramo da prilagodimo formatu takmičenja. Posle informacije o nokaut takmičenju, o čemu sam već govorio, nezvanično se trenutno ispituje mogućnost da Holandija preuzme organizaciju celog Evropskog prvenstva. Ako to ne bude moglo, onda je opcija takmičenja po sistemu kupa najrealnija. Međutim, bez zvaničnog stava o formatu takmičenja, nama su u velikoj meri vezane ruke. Zvaničnom prepiskom smo pre nekoliko dana tražili da se EFAF izjasni, ali smo tek juče dobili odgovor. U odgovoru se ističe da Holanđani traže još nekoliko dana da bi se definitivno izjasnili. Ne znamo koliko će sve to da traje.
Prvi čovek Asocijacije ipak ističe da se sa nekim stvarima više neće čekati.
– Tu pre svega mislim na izbor selektora. Ne možemo više da čekamo i u narednih par dana ćemo definitivno završiti pregovore i obavestiti javnost o izboru selektora. Bez obzira na celu situaciju sa EFAF, moramo da radimo ono što u ovoj situaciji možemo.
Za kraj, Dinčić je najavio još neke pozitivne stvari vezano za predstojeću sezonu u domaćem takmičenju.
– Očekujem da u narednih nekoliko dana završimo jedan vrlo bitan, može se reći kapitalan posao, koji je vezan za promociju američkog fudbala u Srbiji, ali ne bih da otkrivam detalje dok se sve ne završi. Siguran sam da će svi biti u najmanju ruku prijatno iznenađeni tom vešću, ali i još nekim koje će uslediti – ostao je zagonetan Dinčić.

 

Povezana vest:  BAFL: Odluka o prvom šampionu