Dukes-Wild-Boars-stara3

DERBI: Vojvode protiv “starih mušterija”, Veprovi vraćaju dugove

Nekada su Mozzart Wild Boarsi osvajali titule, ali nisu mogli da pobede Novi Sad Dukese. U vremenu kada su Vojvode bile član velike trojke američkog fudbala u Srbiji, znalo se koliko teško Kragujevčani izlaze na kraj sa Novosađanima, nebitno gde se igralo. Veliko rivalstvo nastavlja se naredne subote, u okviru poslednjeg kola Sportklub Superlige, kada će na stadionu FK „Kabel“ od 16,30 Vojvode dočekati velike rivale iz Kragujevca.

Novosađanima je pobeda neophodna kako bi obezbedili četvrto mesto i plasman u plej-of, dok Veprovi žele da sačuvaju drugu poziciju i prednost domaćeg terena u polufinalu. Tradicija je na strani Vojvoda, koje su jedini tim u Srbiji sa pozitivnim ishodom u duelima sa Veprovima. U prvenstvenim mečevima trijumfovali su pet puta, dok Kragujevčani imaju dve ligaške pobede i jednu u prijateljskoj utakmici.

Najubedljivije je bilo u prvom susretu ovih timova, 2005. godine, kada su Vajld borsi slavili sa 60:0, na stadionu u Grošnici, u utakmici bez opreme. Iako nemaju nijedan pehar u svojim vitrinama, Dukesi su često jedini uspevali da pomrse konce Veprovima, koji bi na kraju podizali trofej. To se desilo 2006. godine, kada su najpre Kragujevčani pobedili u predsezonskoj proveri – 21:7, a potom su usledila dva tesna trijumfa Vojvođana u zvaničnim mečevima – 17:16 i 7:6. Međutim, Wild borsi su dobili sve ostale utakmice i postali prvi šampioni SELAF lige (sadašnji CEFL), ujedno i prvaci Srbije. Godinu dana kasnije u Kragujevcu je došlo do velike smene generacija, pa su Vojvode lako izašle na kraj oba puta (30:5, 23:14).

Povezana vest:  Vilijams predvodio Zmajeve do prvenca

Iako su se Wild borsi u sezonu 2008 vratili preporođeni, perfektan učinak ponovo su im pokvarili Novosađani (35:28), ali ih to nije omelo da pobede sve ostale rivale i stignu do nove titule. Usledila je podela saveza, pa su Veprovi tri godine čekali na osvetu i dočekali je prošle sezone, kada su bili nadmoćni – 39:2.

Novosađani se uzdaju u tradiciju i veruju da mogu do pobede i plasmana u polufinale.

– Iako nas čeka teska utakmica, koja nam znači ulazak u plej-of ili ispadanje iz istog, tim je optimistično raspoložen. Mnogi igrači ne znaju šta znači izgubiti od Kragujevca, od kojeg imamo više pobeda u međusobnom skoru. Nadam se, pre svega, dobroj utakmici, pravoj sportskoj atmosferi kakve su bile sve prošle sa Kragujevčanima, i na kraju, i mi i Veprovi izlazimo na teren kako bi pobedili. Ukoliko bismo pobedili sigurno bismo se plasirali u plej-of i imali priliku da se revanširamo Vukovima u doigravanju – smatra Marko Čanić, kvoterbek Vojvoda.

Povezana vest:  Poznat raspored Superlige 2014

Sejfti Dukes-a, Kristian Kadvanj očekuje još jedan korektan okršaj ovih timova i nada se da njegova ekipa može da iznenadi favorizovane Veprove.

– Kragujevac je izuzetno jak tim i očekujem odličnu utakmicu. Pojačani su sa tri američka igrača, ali, bez obzira na to, Dukes-i ulaze u meč skoncentrisani i spremni da iznenade. Naravno, ne može se izostaviti da su utakmice Vojvoda i Veprova oduvek bile u znaku fer pleja, tako da, verujem da oba tima jedva čekaju ovaj susret na Kabelu – kazao je Kadvanj.

I pored pobede u poslednjem meču, Kragujevčani smatraju da nisu svi dugovi vraćeni, a Kragujevčani žele da deo naplate u subotu.

– U utakmice sa Vojvodama smo uvek ulazili sa dodatnim motivom, jer je to jedina ekipa sa kojom imamo negativan skor u dosadašnjim duelima. Novosađani iz kola u kolo igraju sve bolje, a u prilog tome govori i utakmica prošlog kola sa Vukovima, gde su i pored poraza pokazali odličnu igru. Međutim, mi smo u mnogo boljoj formi nego na početku sezone, napad je uspostavio sigurnu igru i pasom i trčanjem, a odbrana ne dozvoljava puno primljenih poena. Ukoliko zaustavimo njihov napad, koji je po meni bolji deo ekipe, pobeda Veprova se neće dovoditi u pitanje – rekao je Strahinja Mrvić, defanzivni linijaš kragujevačkog tima.

Povezana vest:  Čak šestoro Srba u IFAF odborima

Jedan od najiskusnijih igrača Veprova, risiver Branko Đurišić ima mnogo ovakvih utakmica u nogama i smatra da će njegov tim doći do pobede ukoliko odigra disciplinovano.

– Očekujem da ćemo dobro odigrati i biti tačni i disciplinovani u igri. Nadam se da će utakmica opravdati renome derbija, jer se sastaju dve eminentne ekipe srbskog američkog fudbala i da će gledaoci moći da uživaju. Ušli smo u dobar ritam igranja i treniranja. Od susreta sa Vukovima smo se konsolidovali i obećali sebi da ćemo promeniti pristup koji smo tada imali i da će naša igra isključivo zavisti od nas samih. Stav svih naših igrača i trenera je da u Novom Sadu isključivo pobeda dolazi u obzir. Poštujemo Dukes-e, ali iskreno mislim da smo bolji i kvalitetniji tim. Njihovi najjači aduti su trener i igra trčanjem i ako to uspemo da zaustavimo, nećemo imati većih problema. Naš napad je trenutno najefikasniji u ligi, a odbrana, predvođena trenerom Bondsom, odrađuje neviđen posao – kaže Đurišić.