Vukovi - Wild Boars2POČINJE NOVA SPORTKLUB SUPERLIGA SRBIJE U AMERIČKOM FUDBALU
Počinje potera za „čoporom“

U sezonu, u kojoj se obeležava desetogodišnjica američkog fudbala u Srbiji, većina od osam klubova ulazi silno pojačana dobrim američkim igračima, pa se očekuje najzanimljivija Superliga do sada. Svi mečevi premijernog prvog kola Sportklub Superlige igraju se u nedelju, osim susreta Kraljevskih kruna iz Kraljeva i novosadskih GAT Vojvoda, koji je zbog loših vremenskih uslova odložen za 28. april.
Branioci titule, beogradski SBB Vukovi, dočekuju povratnika u elitno društvo, najstariji srpski tim, Legionare iz Sremske Mitrovice (nedelja, 16 časova, Ada Ciganlija). „Čopor sa Ade“ je odlučio da sav prihod od prodatih ulaznica bude prosleđen kao pomoć maloj Tijani Ognjanović, kojoj je neophodna transplantacija srca, a minimalna cena karte je 100 dinara. Aktuelni šampioni su pretrpeli velike promene, ali su uspeli da zadrži dva najbitnija Amerikanca iz prošle sezone, glavnog trenera Šona Embrija i kvoterbeka Lensa Krizina. Njima su se pridružili sunarodnici Pol Rajt (lajnbeker/defanzivni bek) i Toni Vašington (risiver), kao i četvorica reprezentativaca Srbije: Mihailo Josović (trkač), Srđan Stanojev (kiker), Marko Bates i Filip Vezmar (defanzivni bekovi). Sa druge strane, u Srem je stigla prava legija stranaca. Po prvi put u istoriji angažovani su Amerikanci, Tejlor Bed (kvoterbek) i Kit Vudson (kornerbek), dok su iz Sarajevo Spartansa došli Danijel Cvjetković (defanzivni linijaš), Dejan Regoje (risiver), EldarHamzagić (defanzivni bek) i Haris Bibuljica (ofanzivni linijaš). Uz nekoliko domaćih pojačanja, Legionari se nadaju povratku na staze stare slave, kada su pre jedne gotovo deceniju bili članovi „velike trojke“ američkog fudbala u Srbiji
I druge najveće favorite za osvajanje šampionata, kragujevačke PBB Divlje veprove, očekuje duel sa povratnikom u superligaško društvo, niškim Imperatorima (nedelja, 14 časova, pomoćni teren SC „Čair“). Kragujevčani su dobru formu nagovestili prethodnog vikenda, u Budimpešti, gde su u premijernom meču CEFL lige deklasirali domaće Wolves-e sa 55:28. Utakmicu je obeležio povratnik Sten Bedvel, kome će ovo biti četvrta sezona u dresu Veprova. Američki kvoterbek, koji obavlja i funkciju glavnog trenera, bacio je sedam pasova za tačdaun, što je novi rekord lige, a rekord je oborio i risiver Čed Rusinkovič, sa četiri uhvaćena tačdauna. Velika pojačanja Vajld borsi će imati i u hvatačima Treju Mekveju i Miloradu Živkoviću, koji su već upisali po dva tačdaun hvatanja, kao i u iskusnom centru Milanu Strahinjiću, koji se posle sezone pauze vratio u crni dres. Četvrto pojačanje iz kolevke američkog fudbala je defanzivni koordinator Loni Hrsi. Nišlije su zadržale „all round“ Amerikanca Šejna Vonga, koji je u protekloj sezoni bio jedan od najboljih importa u Srbiji, a sa njim je stigao i hvatač Deonte Gist. Vong će biti i glavni trener, kao i ofanzivni i defanzivni koordinator.
U poslednjem meču dana, Plavi zmajevi dočekuju pančevačke Pantere, od 19.30 sati, na stadionu na Adi Ciganliji. Blu dragonsi su prošle sezone tek u poslednjem kolu obezbedili plasman u plej of, i to upravo pobedom nad Panterima. U želji da plasman u razigravanje reše mnogo ranije, ali i pomrse račune Vukovima i Veprovima, angažovali su kanadskog kvoterbeka Džeremija Mraovića, dva američka risivera, Aleksa Hiberta i Korija Vilijamsa, ali i nekoliko domaćih pojačanja iz Kraljevskih kruna, Ratnika i Gorštaka. Jedini tim koji će igrati bez Amerikanaca su Pantersi, koji se oslanjaju na momke iz svog izuzetno uspešnog omladinskog pogona. Godinama unazad Pančevci odlično rade sa mlađim kategorijama, pa su u poslednje tri sezone igrali finale Juniorske lige Srbije i dva puta osvojili.

Povezana vest:  EVRO–AMERIČKI IZAZOV, SCOUT BOWL ZA IMPORTE