1 Veprovi VukoviSve spremno za 16. „večiti derbi“: SBB Vukovi vs Divlji veprovi

Posle samo dve nedelje od obeležavanja desetogodišnjice od prve utakmice američkog fudbala u Srbiji (22. mart 2003.), timovi koji su tada bili na terenu FK Jadran u Kragujevcu, beogradski SBB Vukovi i kragujevački PBB Divlji veprovi, odmeriće snage po 16. put, u meču 2. kola Sportklub Superlige, koji će se ujedno bodovati i za CEFL ligu.
Rivalstvo ovih klubova u međuvremenu se razvilo u pravu svetkovinu američkog fudbala na ovim prostorima. Tokom proteklih devet godina „večiti rivali“ osvojili su sve titule prvaka Srbije i dali najviše igrača za nacionalni tim.
Reprezentacija Srbije najveći uspeh napravila je prošle godine, osvajanjem Evropskog prvenstva C grupe, a šampionat je svakako obeležio MVP polufinala, Mihailo Josović. Dojučerašnjem raninbeku čačanskih Ratnika ovo će biti debi u „večitom derbiju“, u dresu Vukova.
– Očekujem jednu tvrdu mušku borbu, borbu za svaki jard, za svaki poen. Prštaće i sa klupa i na terenu. Svi igrači i, nadam se, navijači učiniće ovaj meč zanimljivijim. Smatram da će mudriji, spretniji i snalažljiviji izvojevati sportsku pobedu. Mislim da će to biti ekipa Vukova, jer verujem prvenstveno u sebe, pa onda u moje saigrače i trenere. Ekipe su pretedenti za titulu, tako da svi igrači moraju biti na visini svojih zadataka – rekao je Josović.
Sa druge strane, u odbrani je zablistao defanzivni bek Divljih veprova, Darko Cvetković, koji je proglašen za najboljeg igrača finala C Prvenstva Evrope. Iskusni defanzivac, koji u nogama ima 14 derbija (propustio samo prvi meč), očekuje još jednu lepu predstavu američkog fudbala.
– Dok se prašina diže i sleže oko večitog fudbalskog derbija Zvezde i Partizana, američki fudbal ne zaostaje da u svojoj režiji održava živim derbi Veprova i Vukova, skoro kao večiti fudbalski derbi, sem nereda, skandala i govora mržnje. Moj tim već duže vreme ne uspeva da pronađe ključ za bravu Vukova i radimo na tome da se dovijemo i što bolje pripremimo za derbi. Kao i uvek, ljubitelji američkog fudbala na Balkanu će imati prilike da prate sjajan meč. Sve govori tome u prilog, odlični igrači američkog porekla u oba tima, sjajni glavni treneri dok su domaći igrači podigli svoj nivo igre na zavidan stupanj. Kragujevac je ponovo naišao na neke prepreke na koje ne može da utiče, ali iz godine u godinu došao sam do spoznaje da naš derbi ne odlučuju importi ili ko može više tegova podići u teretani, već želja, strast i volja. Želim da se odigra dobar meč u subotu, da se posete stari prijatelji na terenu. Sve ovo je jedna lepa uvertira za finala koja nas, nadam se, čekaju ove godine – smatra Cvetković.
Ivan Nedeljković, koji je takođe odigrao veliki broj derbija, samo pod kacigom Vukova, veruje da će njegov tim upisati četvrtu uzastopnu pobedu protiv Kragujevčana.
– Tradicionalno, utakmica o kojoj se priča svake godine, dve do sada najtrofejnije ekipe, koje su dale najviše reprezentativaca na minulom Evropskom prvenstvu, prvi put se susreću ove sezone. Očekujem sjajnu utakmicu, kao i svaki put do sada, i jedva čekam da budem deo tog spektakla, po ko zna koji put. Znamo se dobro, ali svaka sezona sa sobom nosi promene, kako u igračkom, tako i u trenerskom kadru, pa je stoga svaki meč i ponovo uzbudljiv za igrače, a rekao bih i za gledaoce. Verujem u svoju ekpiu i mislim da će krajnji rezultat biti u našu korist – kazao je Nedeljković.
Jedan od uzdanica Veprova u odbrani, MVP Superlige 2011, Predrag Šćekić smatra da će presudnu ulogu imati veća želja za pobedom.
– Posle istorijske prve utakmice koju su Veprovi dobili posle velikog preokreta, svaka sledeća je opravdavala epitet najvećeg derbija. Za ovih 10 godina bilo je mnogo uzbudljivih utakmica, a svaki igrač koji je učestvovao u tim utakmicama zna kakav naboj i energiju one nose. I Vukovi i mi smo odigrali dosta jakih evropskih mečeva, ali svi znamo šta derbi donosi, šta svakom od nas ova utakmica znači i šta svako od nas treba da uradi da bi izašao kao pobednik. Detalji će odlučivati kao i uvek. Ove godine oba tima imaju kvalitetne grupe import igrača i američkih trenera, ali ne može se reći da će oni doneti prevagu. Mislim da će pobedu odneti ekipa koja u meč bude ušla sa više želje i energije. Kao i uvek u sportu, malu ulogu igra i doza sreće – zaključio je Šćekić.
Trener trkača Vukova, Igor Ilić, veruje da će Ada i dalje ostati neosvojjiva tvrđava za Veprove.
– Utakmica prvog kola protiv Legionara poslužila nam je da vidimo koliko smo napredovali posle odlično odrađenog pripremnog perioda. Novi igrači su pokazali da će biti veliko pojačanje ove sezone, pogotovo se to odnosi na importe Pola Rajta i Tonija Vošingtona, ali i na jednog od najboljih domaćih igrača Mihaila Josovića. U subotu nas čeka veliki derbi protiv Kragujevčana, kojima se vratio kvoterbek i trener Bedvel, sa kojim su ostvarili najveće uspehe u svojoj istoriji. Imaju odličnu ekipu i pobedili su u prve dve utakmice ove sezone, što govori da su od starta prvenstva u velikoj formi. Odlučiće sitnice, momenat inspiracije nekog od igrača, ali svi u klubu smo uvereni u našu pobedu. Optimizam dolazi iz odlične timske atmosfere, koja je odlika ovogodišnjeg sastava Vukova, kao i iz činjenice da imamo vrlo kvalitetan sastav u sva tri tima – kaže Ilić.
Derbi je na programu u subotu, 6. aprila, od 12.30 sati, na stadionu na Adi Ciganliji, uz direktan prenos na Sportklubu.

Povezana vest:  Oklopnici na prijemu kod ministra Udovičića