srbija ceskaEP 2013: Česi preokrenuli u finišu

Srbija – Češka 9:13 (0:3, 3:0, 6:3, 0:7)

Stadion: Vigoreli. Gladalaca: oko 300. Kretanje rezultata: 0:3 Marek Hrubon fild gol 19 jardi. 3:3 Stefan Dedić fild gold 29 jardi. 9:3 Mihailo Josović trčanje 65 jardi. 9:6 Marek Hrubon fild gol 35 jardi. 9:13 Jan Dudaček trčanje 8 jardi, Marek Hrubon uspešan PAT.

Veliki otpor pružila je Srbija favorizovanoj Češkoj, u drugom meču na Evropskom prvenstvu B grupe, koje se igra u Milanu. Međutim, iako je sve do pet minuta pre kraja prednost bila na strani našeg nacionalnog tima, tačdaun koji smo primili 5,25 pre kraja meča koštao nas je pobede i prilike da se finalnog dana takmičenja borimo za bronzu na kontinentalnom takmičenju u Italiji. Posle dva poraza, od Danske i Češke, ekipa Šona Embrija će 7. septembra igrazi meč za opstanak u B grupi evropskih selekcija, sa poslednjeplasiranim timom prve grupe, u kojoj se nalaze Italija (1-0), Velika Britanija (0-0) i Španija (0-1).
Od samog početka meča videlo se da je naš tim u ovaj meč ušao znatno skoncentrisanije nego što je to bio slučaj protiv Danske , dva dana ranije. Nije se srljalo, greške su svedene na minimum, što je dovelo do toga da se naš tim potpuno ravnopravno suprotstavi vrlo iskusnim Česima. Odbrana je i na ovom meču bila mnogo bolji deo tima od napada, ali je na početku češće dozvoljavala protivniku jarde, nego što je to bio slučaj u prethodnom meču.

srbija ceska mihailo novakovicRazlog tome može se naći i u odličnoj ofanzivnoj liniji Čeha, ali i vrlo agilnom kvoterbeku Janu Dundačeku, koji je, kada ne bi imao otvorenog hvatača, uspevao da trčanjima osvaja jarde. Ipak, odbrana se jeste povijala, ali nije dozvolila poene u celom prvom poluvemenu, za šta su najzaslužniji bili najpre Marko Bates, a zatim i Ivan Nedeljković, koji su iskoristili veliki pritisak na Dundačeku koji je pravila defanzivna linija da pokupe dve intersepcije ispred naše end zone.
Sve što su Česi uspeli da urade, u trenucima kada su imali incijativu, bilo je da iskoriste za evropske uslove odlično šutera Mareka Hrubona i dođu do vođstva u prvoj deonici.
Naš napad opet nije briljirao, ali bar nije grešio. Često smo pantovali loptu, jer se teško igralo protiv čvrste odbrane Čeha, koja je imala priliku da se upozna sa našim akcijama, gledajući video našeg meča sa Dancima. Rešenje na pantu, posle puno problema u prvom meču, našlo se u Milošu Lišaninu, koji je taj deo posla odlično odradio i uvek ostavljao solidnu poziciju odbrani da iznova izvrši pritisak.
Upravo jedna takva situacija, omogućila nam je izjednačenje. Defanzivni end Vladimir Radenović, posle jedne deflekcije u prvoj deonici, uspeo je i da preseče pas u prvoj liniji odbrane, posle čega je krenuo u vraćanje. Malo je nedostajalo da loptu sprovede do end zone, ali je kvoterbek Dundaček, češki junak u ovom meču, pokazao da mu ni igra u odbrani nije strana, oborivši Radenovića nadomak crvene zone.
Srpski napad nije uspeo da iskoristi odličnu priliku za poentiranje, pa je Stefan Dedić fild golom dugim 29 jardi izjednačio rezultat. Bio je to i prikaz na semaforu, sa kojim se otišlo na veliki odmor.
Nije moglo bolje da krene za Srbiju u nastavku. Posle vraćanja kikofa od strane Mihaila Novakovića, puklo je i spektakularno trčanje Mihaila Josovića, kojim je podsetio na svoje partije u Švajcarskoj i Austriji prošle godine, kada je naša reprezentacija osvojila Evropsko prvenstvo C grupe. Iako je u meč ušao rovit, bio je nezadrživ u trčanju dugom 65 jardi, za veliko vođstvo našeg tima 9:3.
Euforija koja se dogodila u našem timu, dovela je do pada koncentracije, pa je zbog nesporazuma izuzetno traljavo izveden pokušaj za ekstra poen. Iako za nespretnu reakciju nije bio nimalo kriv, Dedić je izvukao maksimum u šutu u poslednjoj sekundi, ali nije imao sreće, jer je lopta pogodila desnu stativu gola Čeha. Rezultat na semaforu ostao je 9:3.
Usled vođstva, utisak je da je našem timu malo popustila koncentracija, što je bilo kažnjeno u prvom sledećem drajvu Čeha. Prešli su tada naši protivnici skoro ceo teren, ali se na kraju odbrana uozbiljila i nije dozvolila da se ušetaju u end zonu. Za češkog kikera Hrubona, koji je na zagrevanju pogađao nekoliko šuteva dugih 52 jardi, pokušaj sa 35 jardi nije bio preveliki izazov – 9:6.
Kada su krajem treće deonice, pre kraja meča Česi došli u posed lopte, bio je to jedan od njihovih poslednjih pokušaja na utakmici, obzirom da je usled velikog broja trčanja vreme brzo teklo. Naša odbrana je odlično reagovala, protivnički napad bio previše nervozan, pa su se nalazili na svojih 20 jardi i imali treći pokušaj za isto toliko do novog prvog dauna. Tada se desila situacija koja je možda i preokrenula tok meča.
Naime, kvoterbek Dundaček je bio pod velikim pritiskom defanzivne linije, defanzivni bekovi su po ko zna koji put potpuno zatvorili sve raspoložive hvatače, pa je bio prinuđen da baci loptu nekontrolisano ne bi li bio sekovan. Sudije su smatrale da tu nije bilo elemenata za kaznu, trebalo je da bude 3 pokušaj za 20 jardi, ali se Embri nije mogao pomiriti sa tom odlukom sudija. Burno je reagovao, napravio svom timu medveđu uslugu, jer su mu sudije dosudile kaznu „nesportsko ponašanje“, što je Čehe poguralo napred 15 jardi, ali i, što je još važnije, dalo im novi prvi daun.
U nastavku akcije, koja je trajala 5 i po minuta, povredio se i Miloš Lišanin, jedan od stubova odbrane, koja se povijala do crvene zone. Egzikucija je bila surova, jer je Dundaček istrčao poslednjih 8 jardi za tačdaun i vođstvo Čeha 13:9.
Do kraja meča ostalo je 10:54, ali naš napad jednostavno nije bio spreman na ovom prvenstvu za velike poteze i to je deo tima na kome ćemo morati u velikoj meri da poradimo pred naredna takmičenja. Uz svu želju naših ofanzivaca, Česi su bili previše iskusni da bi izgubili prednost stečenu u ovako tesnoj utakmici.
Iako poražen, naš tim je dobio dugotrajni aplauz publike u Milanu, jer je od strane malobrojne publike prepoznata velika borba koju su pružili do poslednjeg atoma snage. Naš tim se nije obrukao, pružio je junački otpor, ali je ostao gorak ukus zbog činjenice da je u meču sa Česima mogao da dođe do trijumfa koji bi ne samo obezbedio opstanak u B grupi evropskih selekcija, već i pružio šansu da se bori za medalju na ovom prvenstvu.

Povezana vest:  Potop Zemunaca