Sofia - Kraljevo 3Pobeda Sofije, šampion neizvestan

Bugarski Medvedi su slavili pobedu nad Kraljevskim Krunama rezultatom 27:20. Ova veoma teška i do kraja neizvesna utakmica je regionalno takmičenje učinila dodatno zanimljivijim, pa će se nosilac titule prvog BAFL šampiona odlučiti u poslednjem kolu prvenstva, u Kraljevu.
Tim Sofijskih Medveda je juče u poslednjim sekundama utakmice nadigrao goste iz Kraljeva, slaveći prvu pobedu u Balkanskoj ligi. Dobra organizacija događaja, lepo vreme, preko 500 navijača i odlična prijateljska atmosfera među rivalima na terenu sportskog centar Akademika su juče doprineli pravom prazniku američkog fudbala u Sofiji.
Utakmica je od samog starta bila veoma „tvrda“, prava rovovska borba u odbranama se vodila tokom celog susreta, domaći tim je uglavnom trčanjima preko Aleksandra Kenanova osvajao teren, dok se u srpskom timu najviše istakao hvatač Kruna Stefan Đurić, postigavši dva TD pasovima mladog QB Lazara Pejkovića. Još jedan TD za goste je trčanjem postigao RB Nemanja Gajović, koji je inače većim delom susreta snažnim trčanjima probijalo bugarsku odbranu. Kraljevački tim je vodio tokom cele utakmice, ali su i domaćini uvek bili tu da odgovore i uhvate rezultatski priključak, ne dozvolivši gostima da osiguraju veću prednost. Kvotebek domaćih, Hristijan Čen je odigrao dobru partiju i na minut pred kraj susreta postigao TD pasom na hvatača Todora Stamenova za odlučujuću prednost. Zatim su Krune uspele da izblokiraju ekstra poen, ali je tada lopta završila u rukama šutera Todora Stamenova koji je ipak ponetirao. Tako je pobeda pripala Bugarima.
Trenutno u BAFL su Sofia Bears na prvom mestu, Bukurešt Rebels na drugom, a Kraljevo Royal Crowns na poslednjem. Međutim, kako su Bugari u prvom kolu izgubili od Rumuna sa rezultatom od 6:0, već se pravi krug u odnosima pobeda i poraza i velike su šanse da prvaka lige odluči baš predstojeća BAFL utakmica u Kraljevu. Ako tim Bucaresht Rebels pobedi u Kraljevu, oni postaju BAFL šampioni, ali isto tako ako Kraljevo Royal Crowns pobede goste iz Rumunije sa razlikom većom od 8, onda će srpski tim biti prvak novoformirane međunarodne lige. Ako pak RC tim pobedi Rebelse sa manje od 8 razlike u tom slučaju bi Sofia Bears bili prvaci, kao tim sa najbolje ostvarenom rezultatskom razlikom.
Sve je još uvek otvoreno i sada sve zavisi od domaćih Kruna i gostiju iz Bukurešta, pa će tako u trećem i poslednjem kolu, 10. novembra Kraljevske Krune će dočekati Bukureštanske Pobunjenike na svom terenu, po sve sudeći taj ssret će odrediti prvog šampiona Balkanske lige u američkom fudbalu.

Povezana vest:  CEFL LIGA, Trijumf Vukova u Budimpešti

Sofia Bears – Kraljevo Royal Crowns 27:20 (0:7, 7:7, 6:13, 14:0)

Stadion Akademika, Sofija, 03. XI 2013.

Kretanje rezultata:

0:7 Lazar Pejković pas od 50 jardi ka Stefanu Đuriću, Ivan Živanović pretvaranje za 1 uspešno
7:7 Todor Stamenov trčanje od 42 jarde, Todor Stamenov pretvaranje za 1 uspešno
7:13 Nemanja Gajović trčanje od 5 jardi, neuspešno pretvaranje za 2
13:13 Hristijan Čan trčanje od 8 jardi, neuspešno pretvaranje za 1
13:20 Lazar Pejković pas od 45 jardi ka Stefanu Đuriću, Ivan Živanović pretvaranje za 1 uspešno
19:20 Hristijan Čan pas od 30 jardi ka Atanasu Atanasovu, neuspešno pretvaranje za 2
27:20 Hristijan Čan pas od 35 jardi ka Todoru Stamenovu, Todor Stamenov pretvaranje za 1 uspešno

Povezana vest:  Evropsko prvenstvo B grupe u Milanu

Tabela II kola Balkanske lige u američkom fudbalu – BAFL
Pozicija Tim Odigrano W L Score %
1. Sofija Bears 2 1 1 27:20
2. Bucharest Rebels 1 1 – 6:0
3. Kraljevo Royal Crowns 1 – 1 20:27