Importi iz Srbije na EACEVRO–AMERIČKI IZAZOV, SCOUT BOWL ZA IMPORTE

Na utakmici Evro-Američki Izazov, najvećem skauting događaju, nastupiće čak osam importa koji su svoje karijere gradili u srpskim klubovima. Događaj će pažljivo pratiti skauti iz NFL, CFL, AFL, i drugih Američkih i Evropskih liga.
Druga utakmica između Američkih i Evropskih igrača koji su importi, zvanično poznata kao Evro-Američki izazov (Euro-American Challenge) će se odigrati u petak 20. decembra u mestu Myrtle Beach, Južnoj Karolini, SAD. Ovaj sportski susret, koji će svakako biti za pamćenje je prvi i za sada jedini internacionalni događaj čija je svrha skauting igrača na međunarodnom planu. Ovakav prodoran i nametljiv model skautinga donosi mogućnost svim najboljim „free agent“ igračima američkog fudbala da se dokažu na terenu i tako dobiju još jednu šansu da ostave pozitivan „prvi utisak“ na skaute iz raznih timova. Evropski i Američki igrači prolaze kroz tryout prosec selekcije, koji uključuje treninge fizičke spreme, timske treninge i video evaluaciju. Tako dobijeni timovi uglavnom se sastoje od tek svršenih koledž igrača koji žele nastavak karijere na profesionalnom nivou, kao i od semi-pro i profesionalni igrača koji žele da pronađu nove timove. U svakom slučaju, svim učesnicima je čast da budu uključeni u ovu Scout Bowl utakmicu, predstavljajući svoju naciju u prijateljskom, a opet veoma takmičarski motivisanom sportskom susretu. Sa prošlogodišnjeg Evro-Američkog izazova, više od 70% učesnika iz oba tima su potpisali sa nekim klubom ugovor.
„Mi smo blagosloveni da radimo sa međunarodnim igračima američkog fudbala, koji su posvećeni da igraju bilo širom planete. Ovi sportisti su skromni, ali ujedno i „gladni“ fudbala, i veoma me čini srećnim kao trenera da sam u prilici da ovim mladim ljudima pružim šansu da i dalje slede svoje snove.“, kaže osnivač ovog EAC događaja trener Džordž St. Lorens.
Srbiju će u timu Evrope predstavljati osam Američkih igrača, predstavljajući srpske timove za koje su igrali: Joshua Henry, David Akins II i Willie McCalebb (svi iz Kraljevo Royal Crowns), Chance Garner (Jagodina Strawberry Celts), Jordon Rooney i Mario Brown (Mladenovac Forestlanders), Adrian Mcleod (Inđija Indians) i Wayne Johnson (Novi Sad Dukes).
„Od predstojeće Evro-Američke utakmice očekujem, da će biti izuzetno teška, tim pre što će osim fizičke spremnosti na terenu biti i tona ponosa i emocija, prožeti velikim očekivanjima svih nas da se dokažemo pred skautima iz NFL, CFL, AFL, i drugih manjih profesionalnih i semi-pro timova, koji su u potrazi za novim talentima. Takođe, činjenica da se ovogodišnji Evro-Američki Izazov igra na tlu Amerike daje posebnu težinu cewlom događaju. Imperativ za mene je da donesemo pobedu Evropskom timu za koji sada nastupam. Ovde zvanično predstavljam svoj Evropski tim Royal Crowns iz Kraljeva, kao i svako od nas što predstavlja po jedan Evropski tim, zemlju, a i svoju porodicu, klubove, gradove… Pa je jsano da će ponos i strast biti veoma prisutni na liniji skrimidža između timova Evrope i Amerike.“, kaže Dejvid Akins II, prošlogodišnji WR Kraljevskih Kruna.
„Moje lično iskustvo igranja u Srbiji, sa timom iz Kraljeva je na mene ostavilo veoma jak utisak o kojem pričam često. Živeti sa narodom Srbije i mnogo stvari koje sam naučio o njihovoj kulturi, je zaista bilo veliko životno iskustvo za mene. Što se tiče fudbala, igranje u Krunama mi je otvorilo mnogo drugih vrata, tako da je nakon Evrope moja igračka karijera krenula uzlaznom putanjom. Mi Amerikanci mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo, i na „prvu loptu“ donosimo odluke, međutim jedno ovakvo iskustvo mi je učinilo lakše da preispitam sebe, mož život i sportsku karijeru koju sam nastavio u SAD.“,opisuje Dejvid Akins II svoje iskustvo igranja u Srbiji.

Povezana vest:  Vukovima primat u Beogradu