giro-ditaliaTRKA KROZ ITALIJU

Ivan Baso na korak do trijumfa

 

Italijan Mikele Skarponi pobednik je najteže, 19. etape biciklističke Trke kroz Italiju, koja je danas u dužini od 195 kilometara vožena od Breše do Aprike, a vođstvo u generalnom plasmanu preuzeo je njergov sunarodnik Ivan Baso.

Odluka o pobedniku ovogodišnjeg Đira najverovatnije je pala danas na usponu na Paso del Mortirolo. Trojica italijanskih biciklista Skarponi, Baso i Vinćenco Nibali krenuli su beg i do vrha prevoja stekli su prednost u odnosu na grupu u kojo je bio vodeći Španac David Arojo od oko dva minuta.

Povezana vest:  Radiša Čubrić: Godina uspeha i propuštenih šansi

Arojo je uoči ove etape imao prednost od 2,27 minuta i još je imao šansu da sačuva vođstvo, pogotovo nakon vratolomne vožnje nizbrdo, u kojoj je uspeo da smanji zaostatak za vodećom trojkom za čitav minut.

Tada je, međutim, usledio novi uspon i Španac više nije imao snage. Vodeći su iz kilometra u kilometar pojačavali tempo i na kraju su kroz cilj prošli sa prednošću od tri minujta i pet sekundi.

Povezana vest:  Marko Stanković četvrti u trećoj etapi u Turskoj

To je značilo da je Arojo dve etape pre kraja izgubio roze majicu, koju će sutra u pretposlednjoj etapi nositi Baso. Italijan sada ima prednost od 51 sekunde u odnosu na Aroja, a pošto će se i sutra voziti kroz brda, šnase Španca da se vrati na prvo mesto su gotovo nikakve.

Sutrašnja 20. etapa biće vožena u dužini od 178 kilometara od Bormija do Ponte di Lenja.

Rezultat 19 etape

Povezana vest:  Jovana Crnogorac četvrta u Kini, Đurđić polomio ključnu kost

1. Mikele Skarponi (Italija) 5:27,04 2. Ivan Baso (Italija) isto vreme 3. Vinćenco Nibali (Italija) isto vreme 4. Aleksandar Vinokurov (Kazahstan) +3,05 5. Johan Gadre (Francuska) +3.05 6. Kadel Evans (Australija) + 3,05 7. David Arojo (Španija) + 3,05 8. Karlos Sastre (Španija) + 3,05 9. Branislav Samoliaj (Belorusija) + 5,27 10. Marko Pinoti (Italija) + 5,27

Generalni plasman 1. Baso 81,55,08 2. Arojo + 0,51 minut 3. Nibali + 2,30 4. Skarponi + 2,46 5. Evans + 4,00 6. Sastre + 5,32