DOCEK australija 1SP AUSTRALIJA 2010

 

Srpski biciklisti u nedelju 26. septembra voze probnu trku pred SP u Melburnu

 

Reprezentativci Srbije koji će od 29. septembra do 3.oktobra voziti na durskkom Šampionatu sveta u Melburnu, doputovali su u Australiju posle 30- časovnog puta i smešteni su u domovima naših iseljenika, koji su im priredili fantastičan doček na aerodromu! Već u nedelju 26. spetembra voziće test trku sa još oko 200 biciklista…

Selektror Radiša Čubrić, njegov asistent,brat Rajko, trojica takmičara u eliti Ivan Stević, Esad Hasanović i Žolt Der i učesnik trke za vozače do 23 godine Jovan Zekavica, nemaju reči za prijem koji su im priredili srpski iseljenici predvođeni  Slobodanom Benđom delegatom u u Skupštini dijaspore za Viktoriju.

Povezana vest:  Sponzori nastavljaju da napuštaju biciklizam

– Hvala im na svemu, vozili smo na svim kontinentima i sretali se sa našim iseljenicima, ali nigde nije bilo kao ovde, u Australiji, i po tome ćemo pamtiti ovu divnu zemlju i naše ljude – rekao je Čubrić. – Sada je na ovim momcima da se dobrim rezultatima oduže domaćinima za sav trud i gostoprimstvo. U konkurenciji elita u vožnji na hronometar u četvrtak 30. septembra startovaće Esad Hasanović član profi tima Partizan Srbija, a sa suvozačima iz ekipe Ivanom Stevićem i Žoltom Derom voziće drumsku trku 3. oktobra na stazi od 262,7 km. Mladi biciklista Jovan Zekavica, čiji je matični klub Borac iz Čačka, a vozi za Partizan Srbiju startovaće u konkurenciji vozača do 23 godine 1. oktobra na stazi od 159 km!

Povezana vest:  VUELTA 2011, Leopardu ekipni hronometar

Radiša Čubrić je, odmah po dolasku prošao stazu u Đilongu i promenio je mišljenje:

– Mislio sam da je lagana, ali jedno je profil na papiru, a drugo kada osetiš drum pod točkovima – objasnio je Čubrić. – Uveren sam da sprinteri ovde nema šta da traže! Liči na stazu nekog dobrog evropskog klasika, šanse su na strani biciklista koji umeju da voze jednodnevne trke kao što su Žilber, Šlek, Pocato… I u australijskom timu ima takvih biciklista i ne bi me iznenadilo da se umešaju u borbu za medalje. Problem je u drugom brdu, izgleda lagano, ali je konfiguracija staze takva da, praktično, na početku uspona moraš skoro da staneš i kreneš od nule, ne možete da uhvatite ni najmanji zalet! I vetar će biti veliki problem jer, ako bude duvao od Melburna ka Đilongu, udaraće u grudi vozačima.

Povezana vest:  Rodrigesu pobeda, Frum zadržao žutu majicu

Probna trka srpskim biciklistima biće u nedelju u mestu Balarat u blizni Melburna gde je pre skoro vek i po počela čuvena „zlatna groznica“. Prijavljeno je 200 biciklista.

– Stratovaće najbolji italijanski vozač Nibali, pa Žilber, kompletna belgijska reprezentacija…Staza je 135 kilometra, ali je veoma zahtevna. Nama je ova trka dobro došla zbog aklimatizacije na vremensku razliku. Tempretaura je inače oko 20 stepeni, odličnio za vožnju. Nadam se da će tako biti i kada počnu trke na šampionatu sveta…