DER HASANOVIC I ZEKAVICASP AUSTRALIJA 2010

Der oko 15 mesta, Stević imao četiri defekta, Hasanović i Zekavica odustali na test trci u Balaratu u Australiji

 

Srpski reprezentativac Žolt Der plasirao se oko 15. mesta na trci „Herald san klasik“ u Balaratu u Australiji koja je bila probna pred Šampionat sveta u Melburnu od 19. septembra do 3. oktobra.

– Der je dobro vozio u veoma jakoj konkurenciji, jer je startovalo oko 160 učesnika šampionata sveta. Nije bilo biciklista iz lokalnih klubova, samo australijska reprezentacija – kaže selekor srpske reprezentacije Radiša Čubrić.- Stević je, računajući i trening vožnju, imao četiri defekta i najgore je što je poslednji bio krug pre kraja, kada je bio u vodećoj grupi, pa je izgubio dragoceno vreme. Zekavica je odlično vozio, ali je odustao krug pre kraja jer nismo hteli da ga forsiramo, a Hasanović nešto ranije. Nije bio u glavnoj grupi i nije imalo svrhe da troši snagu, jer prvi izlazi na drum 30. septembra. Tempo je bio veoma jak, svi su vozili „na nož“ kao da  nije probna trka.

Povezana vest:  Stević treći u Rumi, sprinterski dvoboj Rikecija i Rosija dobio Argentinac!

Pobedio je Italijan Pocato koji je stazu od 145 km prešao za 3:04,09 časova. Drugi je bio Masijer Bodnar (Poljska) a treći Karlos Guonez (Čile). Četvrto mesto pripalo je prvaku sveta u vožnjni na hronometar Švajcarcu Kanćelari.

– Italijani, Francuzi, Belgijanci, Slovenci i mi otišli smo i vratili se na trku na biciklima i napravili odličan trening od skoro 200 km. Zekavica, koji je najmlađi bio je pošteđen – dodao je Čubrić. – Još jednom moram da se zahvalim Ministarstvu za dijasporu Srbije koje nam je pomoglo da se smestimo kod naših iseljenika u Ćilongu gde smo okruženi izuzetnom pažnjom i gostoprimstvom, osećamo se kao da smo kod kuće. Očekujemo da će nas bodriti i na trci.

Povezana vest:  Žolt Der osvojio titulu na Šampionatu Srbije u Subotici

Srpska reprezentacija imala je problem sa prtljagom, jedan deo nije stigao, između ostalog i neka oprema, alat i rezervni delovi:

– Morao sam da kupim pumpu za gume, koštala je 60 dolara! Ovde je sve veoma skupo, bidon je 10 dolara, a na ledini gde je održana trka, kafa se prodavala od tri do pet dolara, kao da smo na vencijanskom Lidu – dodao je Čubrić.

Povezana vest:  Borisavljević na kraju 42. u Luksemburgu

U konkurenciji elita u vožnji na hronometar u četvrtak 30. septembra startovaće Esad Hasanović (Partizan Srbija). Drumska trka je 3. oktobra na stazi od 262,7 km.

Mladi biciklista Jovan Zekavica, čiji je matični klub Borac iz Čačka, a vozi za Partizan Srbiju startovaće u konkurenciji vozača do 23 godine 1. oktobra na stazi od 159 km! U stručnom štabu su selektor Radiša Čubrić i njegov asistent i brat Rajko Čubrić.