alberto_contador_winner_2010_tour_de_france_andy_schleck_denis_menchov_podiumWADA zadovoljna testiranjem na Tur d’Fransu

 

Svetska antidoping agencija (WADA) pohvalila je danas testiranja na ovogodišnjem Tur d’Fransu, ali je zatražila od Međunarodne biciklističke Unije (UCI) da bude ofanzivnija i manje prijateljska prema vozačima.

WADA je saopštila da je UCI dobro obavila testove, ali da je imala previše prijateljski odnos sa pojedinim vozačima.

Povezana vest:  U subotu 18. klasik “Beograd - Čačak

-Testiranje na ovogodišnjem Tur d’Fransu je bilo veoma kvalitetno. Anti-dopong program UCI je prethodnih godina morao brzo da se razvija zbog mnogo slučajeva doping – navodi se u saopštenju.

WADA smatra da je UCI „razvila preveliko drugarstvo“ sa vozačima i da je potreban suroviji pristup doping kontroli.

-Mnogo ljudi na Turu, čak i oni koji se na tom takmičenju bave doping testovima, su ponekada u nezdravim vezama sa takmičarima. Nezavisni posmatrački tim je primetio da je u nekoliko slučajeva bio potreban ofanzivniji pristup testiranju vozača – dodaje se.

Povezana vest:  VUELTA 2011, Lastrasu etapa i vođstvo

Strahujući se da su neke metode testova isuviše predvidive, WADA želi da uzorci biciklistima uzimaju noću, iako to ne bi bilo popularno.

Španac Alberto Kontador je ove sezone treći put pobedio na Tur d’Fransu, ali ga je UCI privremeno suspendovala pošto je analizom kod njega nađena zabranjena supstanca klenbuterol, zbog čega bi mogao da izgubi titulu.

Povezana vest:  Der 41. u drugoj etapi, Hasanović pao na Istarskom proleću pre uspona na Motovun

Kontador je negirao da se dopingovao.