Radisa cubric

Radiša Čubrić zadovoljan turnejom u Moskvi

 

Selektor biciklističke reprezentacije Srbije Radiša Čubrić izuzetno je zadovoljan posle serije trka u Moskvi na kojoj je srpski biciklizam, pre svega zahvaljujući rezultatima Ivana Stevića, osvojio  je 75 svetskih bodova!

Stević je pobedio na trci kategorije 1.2 „Kup gradonačelnika“ i osvojio 40 svetskih bodova, potom je u bio drugi u drugoj etapi trke kategorije 2.2 „Pet krugova oko Moskve“ i osvojio je pet poena, da bi za drugo mesto u generalnom plasmanu na ovoj manefestaciji zaradio 30 bodova!

Ranije, na trci „Banjaluka – Beograd“ Stević je osvojio 14 bodova –  bio je sedmi u prvom delu i dobio šest, i šesti u drugom delu kada mu je pripalo osam poena.  Takođe, Žolt Der, reprezentativac kragujevačkog Radničkog  je za pobedu u drugom delu druge etape trke „Oko Grčke„ (kategorija 2.2) dobio osam poena.

Interesantno da je na konto Srbije na UCI listi upisano i deset bodova Žolta Dera sa trke „Oko Bolivije“ (Amerika tur) u novembru 2010. – osam poena za pobedu u etapi i dva poena za treće mesto u etapi! Pre trka u Moskvi, Srbija je bila 30. na listi Evropa tura sa 32 boda (14 Stevićevih i 18 Derovih). Sa novim poenima Srbija će se probiti među 20 najboljih zemalja!

Povezana vest:  Šlek: Jedva čekam gostovanje Armstronga kod Opre Vinfri

– Možemo da budemo zadovoljni, ali ne smemo da se opustimo kao da smo već završili posao. Praktično, u Moskvi smo samo nadoknadili ono što smo propustili u prvom deleu sezone, pre svega na trkama u Istri i Italiji – upozorava selektor Čubrić.- Otišli smo u glavni grad Rusije da pokušamo da osvojimo bodove za pobede u etapama u trci „Pet krugova oko Moskve“, a da u jednodnevnim trkama imamo vozače među osam koji dobijaju poene. Bilo je, međutim, mnogo bolje, skoro smo ponovili uspeh iz 2010. kadu su, sa ovih trka, srpski biciklisti doneli 96 bodova! Čestitam svima u reprezentaciji, Stević je bio „egzekutor“ ali su mu pomagali svi i zasluge su podjednake.  Posebno je impresionirala velika borbenost i sjajno sprovođenje taktike u etapi na Krilatskom kada je Hasanović bio u izvanrednom begu sa preko 2,30 minuta prednosti i to je umirilo karavan i pomoglo Steviću. Išlo nam je na ruku i to što je Rus Firsanov bio u majici vodećeg, tako da smo dobro sarađivali sa Itera Kaćušom da osujetimo napade Nemaca i Ukrajinaca.

Povezana vest:  Podmladak odleteo za Konju

Čubrić ističe da je ova selekcija u kojoj su bili uz Stevića i Nebojša Jovanović, Jovan Zekavica, Esad Hasanović, Nikola Kozomara (svi Partizan „Pauer muv“) i Dragan Spasić koji vozi u crno belom timu a matični klub mu je Železničar MBN, pokazala kvalitet i da je sada cilj pohod na bodove na trci „Kroz Srbiju“ (kategorija 2.2)  od 13. do 19. juna.

– Veliki hendikep za ovaj tim bila je povreda Dera na trci u Grčkoj  kada je slomio lakat i to u trenutku kada je bio u najboljoj formi. On se vraća na drum, već ovog vikenda voziće na dve trke  – klasiku „Beograd – Čačak“ u subotu i trci „Dolinom vekova“ na Beranovcu u nedelju. Ovo je sjajna vest, pogotovo što je trenirao svo vreme od povrede.  Sa njim ćemo kada dođe u punu formu biti sa dve „prve violine“ u ekipi i nadamo se dobrim rezultatima na trci „Kroz Srbiju“. Partizan „Pauer muv“ će do ove trke učestvovati i na jednoj jednodnevnoj trci u Letoniji pa će i to biti prilika da se sakupe poeni – smatra Čubrić. – Imamo problema oko poziva za trke u Turskoj, kalkulišu i ne žele da prime reprezentaciju već samo timove i to ne one jake, jer su i njima potrebni bodovi. Uoči trke „Kroz Srbiju“ je i trka „Oko Rumunije“ pa ćemo razmisliti da  pošaljemo ekipu.

Povezana vest:  Goč čeka srpski biciklistički podmladak

Prošle godine na trci „Kroz Srbiju“ Esad Hasanović je  osvjio 36 bodova – 16 za treće mesto u generalnom plasmanu, osam za pobedu u prvoj etapi i tri puta po četiri boda za tri dana koliko je nosio žutu majicu!