sa_ture_pred_start_arhiva

BS Beograda i MTB Čukarički organizuju turu do Surčina u subotu
 
Beogrđanima se u subotu 1. septembra pruža još jedna prilika da se druže i uživaju u vožnji bicikla, jer će Biciklistički savez Beograda i klub MTB Čukarički organizovati biciklističku rekreativnu  10. turu „Savska pedala 2012“.
– Ove ture kojih je bilo nekoliko u minulom delu sezone, organizujemo u okviru programskih aktivnosti na popularisanju biciklizma, biciklističkog sporta i rekreativne vožnje bicikla u Beogradu  u čemu nam izuzetno pomažu i Sekretarijat za sport i omaladinu Beograda, Skupština grada Beogrda i gradske opštine, ovom prilikom je to Surčin – kaže Nebojša Popov predsednik BS Beograda.- Ovog puta sadržaj je nešto drugojačiji. Prvi deo ture pod nazivom „Vazduhoplovstvo i biciklizam“ koju organzuje MTB Čukarički predviđa  i posetu Muzeju vazduhoplovstva na Aerodromu „Nikola Tesla“ a drugi deo u organizaciji BS Beograda uključuje odmor i druženje na bazenima u Jakovu.
Okupljanje je u 9,30 časova kod Delta sitija u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Karavan kreće tačno u 10 časova i laganim tempom (poruka direktora ture Ranka Marića, sekretara BS Beograda je da ovo nije trke, već rekreacija i uživanje) do 22 km na čas, u 11 časova stiže se u Muzej vazduhoplovstva i poseta će trajati dva sata. Od 13 časova nastavlja se ka Jakovu gde je predviđen dolazak u 13 časova. Na bazenima će se ostati do 16,30 časova i potom se karavan vraća za Beograd i dolazak je predviđen u 17,30 časova na okretnici tramvaja u Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Ukupna dužina ture biće 64 km.
– Ulaz u muzej i na bazene je besplatan – istakao je Ranko Marić.- Maloletni učesnici  moraju da budu u pratnji roditelja ili trenara ili da imaju njihovu saglasnot. Imaćemo u pratnji lekrski tim, mehaničara za otklanjanje sitnih defekata, redarsku službu, mini bus za one koji ne mogu d aizvezu celu turur a sa nama će biti i naši stari prijatelji iz saobraćajne policije.
Jedan od pionira vazduhoplovnog sporta sa ovih prostora Subotičanin Ivan Sarić, koji je 1910. izveo prvi let u Subotici iznad hipodroma u avionu sopstvene izrade, bio je vrhunski biciklista. Pobeđivao je na prvenstvu Ugarske 1897. i 1898.  i na 1899. prvenstvu Austrije u Beču na 10 km. Na prvenstvu Ugarske 1900. pobedio je na 100 km  i bio pet puta drugi u ostalim dispiplinama.

 

Povezana vest:  Posle dve etape na biciklističkoj trci "Tour de Vojvodina" Bugarka Tonkova bez premca