jovana crnogorac 

Kiparski izazovi najboljih srpskih „planinaca“
 
Troje srpskih biciklista Jovana Crnogorac, (BK Novi Sad), Aleksa Marić (Crvena zvezda) i Bojan Đurđić (Radnički, Kragujevac) kao članovi turskog „Salkano tima“ u planinskom biciklizmu,  pripremaju se na Kipru. Jedan od članova stručnog štaba turskog internacionalnog tima  srpski selektor za planinski biciklizam Nemanja Vajs je izuzetno zadovoljan uslovima:
– Učestvovali smo na jakoj trci  na planinskim biciklima „Sanšajn kup“ u kategoriji C 1 koja nam je poslužila kao priremna za etapnu trku HC kategorije. Jovana je bila 30, Aleksa 53, a Bojan 64. Konikurencija je bila veoma jaka, pobedili su svetski prvak Čeh Jaroslav Kulhavi i Dankinja Ana Langvan.  Sada je na redu etapna trka, koju naši biciklisti retko imaju prilike da voze. Bitka za olimpijske bodove još traje, tako da su došle veoma kvalitetne ekipe. Među učesnicima je i  nekoliko biciklista iz prvih 20 sa rang liste UCI. Uz  Kuhlavija, tu je i Nemac Manuel Fumić. Pobednik dobija 160 svetskih bodova i očekuju nas tri veoma uzbudljive etape. Ne nadam se zapaženijime plasmanima naših reprezentativaca, ipak smo mi tek na početku priprema. Omelo nas je i loše vreme u Srbiji. Prva polovina februara bila je snežna i nije se treniralo, tako da smo na Kipar došli samo sa jednom trkom u Istanbulu u nogama.
Posle Kipra, ekipa se seli u Izrael gde će nastaviti pripreme. Plan je da učestvuju na dve jake trke kategorije C 2  i to 9. i 10. marta i potom 16. i 17. marta.
U Istanbulu, Aleksa Marić zauzeo je odlično drugo mesto u trci C 1 u konkurenciji biciklista do 23 godine i osvojio je novih deset  svetskih bodova, prvih u sezoni! Bojan Đurđić je u eliti bio 12. i upisao novih šest UCI bodova, dok je Jovana Crnogorac bila sedma u ženskoj trci za elitu i pored problema sa biciklom i osvojila je 16 UCI bodova.
Internacionalnom   “Salkano timu” sponzor  je turska fabrika bicikala Salkano, najveća u regionu! U ekipi su i još dve Slovenke, Tanja Žakelj nekadašnja svetska prvakinja do 23 godine i Nina Homovec, Belgijanka Fabri Mels, i Turci Hamza Kanzis, Bajram Eroglu i Jusuf Čabak. U vođstvu ekipe  je i  Slovenac Luka Kodra.

 

Povezana vest:  Đurđić maše sa Stražilova