ivan stevic u akciji

Stević peti u trećoj etapi u Sočiju, sačuvao drugo mesto u generalnom plasmanu
Srpski biciklista Ivan Stević, član Partizana u majici “Salkano tima” nastavlja sa dobrim vožnjama na trci “Velika nagrada Sočija” u Rusiji u kategoriji 2.2 i posle petog mesta u trećoj etapi od Novorosijska do Neburga od 159 km sačuvao je drugu poziciju u ukupnom plasmanu iza Ukrajinca Pahtusova, a ispred Rusa Kosjakova.
– Stević je izgubio majicu za najaktivnijeg biciklistu  i presvukao ga je pobednik treće etape  Rus Rudaskov – kaže Radomir Pavlović, profesor, vođa naše reprezentacije u Rusiji.-  Treća etapa je protekla, slpbodno mogu da kažem, u znaku naših vozača, jer  su bili aktivni u svakom begu, a Nikola  Kozomara bi sigurno nosio i majicu za brdske vozače da se pridržavao taktike i dogovora. .Krenuo je rano u beg  sa Nemcem Švajserom i Letoncem Anadijanovsom i napravili su posle 60 km dva minuta razlike. Za njima su krenuli mladi Marko Stanković i Belorus Patenka i vozili su dosta dugo sa 20 sekundi prednosti pred glavnom grupom.
Kozomara je na prvom brdskom cilju bio treći i osvojio poen, na drugom drugi i zaradio je još dva poena. Kasnije nije dobro rasporedio snagu i došao je na začelju karavana.  Na dve trećine etape se izdvojila manja grupa od šestorice vozala sa našim Žoltom Derom  i posle 20 km pohvatali su sve begunce. Pošto nije bilo sloge, a glavnina kravana je pristizala, Der je “skočio” sa Urajincem  Gomenikom a posle 145 km pridružio im se i Nemac Miler. Imali su prednost od  oko 25 sek.
– Sve je rešeno na oko kilometar i po do cilja, na usponu od osam procenata – opisao je rasplet etapa Pavlović.-  Grupa od 20 biciklista koja se izdvojila iz karavana ulovila ih je i “progutala”, potom su se razvukli i dolazili su na cilj jedan po jedan, sa po sekundom – dve razlike. Stević je stigao peti, ponovo je odlično vozio i zaslužuje  čestitke.
U etapi je bilo mnogo pehova za srpske bicikliste. Na 115. km pao je švedski vozač a sa njime i naš Stanković. Oba bicikla su bila uništena. Marko Stanković, čiji je nadimak Rambo, u stilu velikog borca odmah je skočio na noge, dograbio rezervni bicikl sa vozila opšteg mehaničara i došao do grupe. Gabor Kasa subotički as u redovima “Salkano tima” je startovao u zavojima posle pada u durgoj etapi kada je zaradio brojne ogrebotine,  a na usponu pred ciljem njegovom suvozaču je pukla guma i Kasa mu je ustupio bicikl i tako je treću etapu za redom ostao bez prilike da se bori za postolje.
Rudaskov (Rusija) je pobedio u trećoj etapiu vremenu 3:57,01 časova, Stević je bio peti sa četiri sekunde zaostatka. Plasman ostalih srpskih biciklista: 43. Der +44, 52. Hasanović +49 sekundi, 73. Stanković  +1,10 minuta, 100. Kasa + 2,22, 113. Kozomora +5,31.
Ukrajinac Pahtusov vodi u ukupnom plasmanu sa 11:18,48 časova, Stević je drugi sa deset sekundi zaostatka a ostali srpski vozači imaju ove pozicije:, 41. Kasa + 15,39, 50. Hasanović, +17,13, 51. Der + 17,28, 84. Stanković + 22,11, 114. Kozomara  + 26,32 minuta itd.
Ekipno vodi Itera Kaćuša (Rusija), Srbija je 18. u konkurencniji 29 ekipa sa 50,50 minuta slabijim vremenom. Majicu najaktivnijeg bicklistu nosi Rudaskov sa 24 boda, Stević je drugi sa 21 bodom. Kozomara je osmi u generalnom plasmanu za brdske ciljeve.
Četrta etapa je najduža na trci, je oko Neburga od 238 km.

 

Povezana vest:  Bredli Vigins osnovao svoj tim