cubric_i_stevic

Stević sigurno u Londonu, na trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna traži se drugi putnik!
 
Na ovogodišnjoj 52. trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna startovaće nekoliko velikih svetskih biciklističkih zvezda, saopšteno je na konferenciji za medije u „Kuli Nebojša“ u Beogradu.
Među njima je i srpski olimpijac Ivan Stević iz Partizana,  sada član turskog „Salkano tima“ koga je  selektor Radiša Čubrić predstavio kao sigurnog učesnika u olimpijskoj drumskoj trci u Londonu!
– Na cilju trke u Beogradu dobićemo i drugog putnika za London – rakao je Radiša Čubrić.- Stević je overio učešće sjajnim rezultatima, pobedom i drugom mestom na trkama u Rusiji, a za još jednu olimpijsku vizu ima, što sve nas posebno raduje, dosta kandidata – Žolt Der, Esad Hasanović i Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog, subotički as Gabor Kasa iz „Salkano tima“, mladi američki đak Jovan Zekavica…Svi su u top formi, jer je samo nedelju dana posle trke „Kroz Srbiju“ držano prvenstvo i siguran sam da će ravnopravno konkuristai sa svetskim zvezdama za visoke plasmane. Naš je cilj da pomognemo Steviću da ponovo pobedi, ali i da u nekoj etapi imamo vozače na postolju. Obišli smo najteže etape, mislim da je ona od Bajine Bašte do Pala možda i pobednička, ko tu ne popusti ući će u žutom u Beograd.
Ivan Stević je iskreno priznao da je teže braniti nego osvajati žutu majicu čiji je sponzor ove godine PTT Srbije sa firmama Vestern union, SAP i S i T:
– Idemo na Pale težom stranom, ali ne mora da bude presudna ta etapa jer su i ostale veoma zahtevne. Lane drugoplasirani, Danac Rasmusen iz Kristina Vočis, koji je nosio žutu majicu na Turu i osvajao i tačkaste majice za brdske vozače na najprestižnijoj svetskoj trci, dolazi da mi se revanšira i pobedi. U svojoj ekipi, koja je prošle godine bila  broj jedan među kontinentalnim evropskim timovima, ima sjajno pojačnje  Stefana Šumahera. Na našoj strani je sloga, i prošle godine smo timskim radom većine srpskih vozača, osvojili i sačuvali majicu, ove godine nas je još više i nadam se da ćemo se radovati ponovo na cilju.
Aleksandar Milenković, sportski direktor trke, obavestio je da postoji mogućnost dolaska i Italijana Davide Rebelina, osvajača srebra na OI u Pekingu 2008. koje mu je kasnije oduzeto zbog dopinga. Rebelin je odležao dvogodišnju suspenziju u vratio se na drum, a nedavno je na trci „Oko Grčke“ u Meridian Kamen timu iz Hrvatske osvojio drugo mesto!
– Imaćemo zaista sjajnu konkurenciju, u japanskom timo Nipo su odlični Italijani, u belegijskoj Telenet Fidei  je sjajni sprinter Tom Mousen, grčki Gios ima dva dobra Španca, ruska Itera Kaćuša dovodi Boeva koji je bio ispred Stevića na „Pet krugova oko Moskve“, u rumunskom Tusnadu je Matija Kvasina  koji je pobedio trku „Kroz Srbiju“ 2005. i 2008…Ali i mi imamo adute, uz Stevića u „Salkano timu“ je i Gabor Kasa a u Radničkom iz Kragujevca su Jovanović, Der, Hasanović, Blagojević… Iskusni Spasić predvodi Nišlije, a treba obratiti pažnju na mladi tim Srbije u dresovima Festine u kome su Stanković, Marić, Kozomara i  naša velika nada Jovan Zekavica.  Imaćemo 22 ekipe a za 23. čuvamo mesto i to će biti ili jedan argentinski tim ili ekipa iz Hong Konga.
Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstvu omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnim policijama Srbije i BiH i gradovima etapnim mestima Nišu,  Kragujevcu, Bajinoj Bašti, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.
– NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače darovaće Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozale Farmakom MB. U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Sa name će bti i medijski sponzor RTS i bez njih ne bi bilo ni naše najuglednije trke – naglasio je Živanović.
O značaju trke govorio je i predsednik Organizacionog odbora  Goran Petković državni sekretar za turizam, istakavši da je ovogodišnja trka, koja se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“, uvod u trku „Kroz Srbiju“ 2013. kada će se voziti  drumovima rimskih imperatora povodom 1.700 godina od Milanskog edikta.
Brojne goste pozdravili su i direktor Kalemgdanske tvrđava Ivana Lučić Todosić, direktor Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac i načelnik Opštine Pale Slobodan Savić. Prisustvovali su i Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omaladinu Beograda, predstavnici sponzora i veliki broj novinara.
Ukupna dužina trke u šest etapa do 12. do 17. juna  je oko 830 km a sa prebacivaljem karavana preko 1.200 km.
Trasa ovogodišnje trke Kroz Srbiju
Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (58 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (191 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (175 km)
Četvrta  etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (172 km).
Peta etapa,  16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

 

Povezana vest:  Bojan Đurđić i Aleksa Marić najbolji u trci Lige Srbije u planinskom biciklizmu u Vršcu