Mirkovic_Rokvic_Bakmaz_VajsĐaci voze počasni krug u Novom Sadu

Biciklistički klub Novi Sad predstavio je na konferenciji za novinare u Mesnoj zajednici „Omladinski pokret“ u Novom Sadu ovogodišnju „Školsku ligu Novog Sada“ u biciklizmu, najveće takmičenje đaka koja počinje prvom trkom u subotu 27. marta u Železničkom parku u Ulici Jaše Tomića od 11 časova.
– Pre prve trke organizovali smo veoma uspelu akciju “Biciklizam u školama“ gde smo na predavanjima upoznali đake kako bezbedno da učestvuju u saobraćaju, ali i šta je bicklizam kao sport, koje vrste bicikala i takmičenja imamo – rekao je u pozdravnoj reči predsednik BK Novi Sad Nemanja Vajs, zahvalivši se pokrovitelju lige „Parking servisu“ i darodavcima robnih nagrada renomiranoj firmi Planet bajk.- Na žalost, još uvek imamo mali otpor u Savezu za školski sport i olimpijsko vaspitanje, biciklizam nije u ovom sistemu i zato imamo probleme i u organizaciji takmičenja, angažovanju pedagoga fizičkog vaspitanja i dobijanja termina, iako ne tražimo nikakav novac, pa se sve svodi na dobru volju i entzijazam pojedinaca.
O biciklizmu među đacima i medijskom predstavljanju biciklizma i ovakvih akcija govorio je ugledni novinar TV Novi Sad Lazo Bakmaz, dugogodišpnji izveštač sa mnogih biciklističkih trka. Petar Rokvić, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije, naglasio je da je veoma važno u ovom uzrastu upoznati decu sa biciklističkim sportom i pravilnim ponašanjem u saobraćaju:
– Klub Novi Sad je ovakvim akcijama učinio mnogo na popularizaciji biciklizma među školskom omladinom – istakao je Rokvić. – Cilj je, naravno, da dobijemo obučene učesnike u saobraćaju, ali i nove takmičare u biciklističkom sportu i nadam se da će iz godine u godinu „Školska liga Novog Sada“ biti sve masovnija i po broju učesnika ali i sa više trka – od onih na nivou škole, pa sve do Prevnstva Srbije za đake…
Konferenciji za medije prisustvovali su i predsednik BS Vojvodine Nebojša Subić i predsednik MZ „Omladinski pokret“ Marko Mirković. Ove organizacije pružaju svu stručnu i ostalu pomoć vrednim entuzijastima iz kluba Novi Sad u organizaciji lige.
U „Školskoj ligi Novog Sada“ učestvovaće đaci od petog do osmog razreda, podeljeni u dve kategorije (peti i šesti, odnosno sedmi i osmi razredi). Druga trka je 3. aprila a treća 10. aprila i ona će se bodovati i za školsko Prvenstvo Novog Sada. Sa Prvenstva Novog Sada deset najboljih plasiraće se na školsko Prvenstvo Srbije. Za sve učesnike orgnizovana je i tombola. Startni brojevi će se posle svake trke staviti u šešir i izvući tri dobitnika kaciga.
Novosadska škola koja u sve tri trke izvede najviše đaka dobiće na poklon bicikl. Za prošlu godinu ovu nagradu dobila je OŠ „Dostiej Obradović“ a uz rame su joj bile škole „Đura Daničić“, „Vuk Karadžić“ i „Ivo Lola Ribar“. 

Povezana vest:  Britanski biciklista Hefernan poginuo u sudaru